Muzica latino (vol. 5)

publicat: 06/05/2011 22:50 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine latino-americana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala latino.

Aceasta editie contine nu mai putin de sase melodii cu o vechime de peste 50 de ani. Cea mai cunoscuta dintre ele, fireste, este melodia El condor pasa care a cunoscut succesul international datorita formatiei Simon & Garfunkel. Acestia au auzit-o prima data in interpretarea lui John Milchberg cu titlul Paso del condor in anii '60, insa melodia era cu mult mai veche de atat. Daniel Alomía Robles, un etnomuzicolog si autor peruan de muzica zarzuela (un gen liric dramatic ce imbina pasaje poetice vocale cu muzica) a cules-o din folclorul andean si a compus melodia sub titlul El condor pasa in 1913. Robles a murit in 1942, insa fiul sau i-a dat in judecata pe Simon & Garfunkel dupa ce acestia au lansat albumul Bridge over troubled water (1970), pretinzand ca melodia ii apartine tatalui sau. El a reusit sa demonstreze acest lucru, mai ales ca drepturile de copyright erau inregistrate in Statele Unite inca din 1933. Melodia pe care am inclus-o in lista este o versiune contemporana, cu o orchestratie apropiata de original, insa am pastrat pentru formalitate numele lui Daniel Alomía Robles.

A doua melodie este Quizas, quizas, quizas compusa de cubanezul Osvaldo Farres in 1947 in limba spaniola si a fost inregistrata in original de Trio Durango in acelasi an. Versurile in limba engleza au fost compuse de Joe Davis tot in 1947, iar cantecul a devenit cunoscut sub titlul Perhaps, perhaps, perhaps. Melodia a devenit un hit international inca de la bun inceput si a fost interpretata de-a lungul anilor in peste 100 de reluari, printre cei mai cunoscuti artisti care au cantat-o fiind Nat King Cole, Ben E. King, Doris Day, Mantovani, Cliff Richard, Emma Bunton sau Pussycat Dolls.

O alta melodie foarte veche si foarte cunoscuta este si Quien sera (1953) compusa de mexicanul Pablo Beltrán Ruiz in limba spaniola. Cea mai cunoscuta versiune ii apartine lui Dean Martin, care a inregistrat-o in 1954 in limba engleza sub titlul Sway. Melodia a cunoscut o seama de inregistrari in ultimii 50 de ani, atat in limba engleza dar si in limba turca, islandeza, farsi, vietnameza, mandarina, araba sau cantoneza. Cei mai cunoscuti artisti care au inclus-o in repertoriul sunt Perez Prado, Ben E. King, Julie London, Cliff Richard sau Pussycat Dolls.

Urmatoarele melodii vin din 1961: prima, o piesa instrumentala in interpretarea lui Hugo Blanco (cel care de altfel a si compus-o), intitulata Moliendo Cafe - o rumba foarte apreciata in anii '60 si a doua, Cuando calienta en sol, compusa si interpretata de trio-ului vocal-instrumental cubanez Los Hermanos Rigual. Interesant este faptul ca Los Hermanos Rigual sunt cei care au si compus versurile in limba spaniola pentru versiunea din 1962 a melodiei Moliendo Cafe cantata de solista italiana Mina.

Ultima melodie vine din 1927 si este compusa de Moisés Simons, un muzician cubanez, fiu al unor emigranti de origine basca care s-au stabilit in Havana in anul 1890. La vremea lui a fost cel mai bine vandut cantec latino-american din lume, premiat cu Discul de Platina, atentie, nu pentru milioane de cd-uri sau lp-uri vandute, ci pentru un milion de partituri muzicale vandute! Cantecul original a fost interpretat de binecunoscuta actrita si cantareata cubaneza Rita Montaner in 1928, iar pina astazi sunt cunoscute cel putin 500 de versiuni ale acestui cantec, in mod surprinzator ea fiind interpretata chiar si de trupa The Beatles intr-o sesiune de inregistrari din 1969. Printre cei mai cunoscuti artisti care au cantat El Manicero (in traducere Vanzatorul de alune) se numara: The Ventures, Louis Armstrong, Dean Martin, Judy Garland sau Duke Ellington.

In final as vrea sa mai remarc doua melodii foarte apreciate care au fost compuse in anii '80. La colegiala, compusa de columbianul Rodolfo Aicardi (cantata in original de Rodolfo y Su Tipica in 1982) si interpretata in ultimii 30 de ani de foarte multi artisti europeni si latino-americani si Caballo viejo un cantec folk venezuelean compus de Simon Diaz in 1980 si devenit cunoscut la nivel international dupa preluarea din 1988 a trupei Gipsy Kings sub titlul Bamboleo.

Am incercat - pe cat a fost posibil - sa includ in lista de melodii cantece in versiune originala, de aceea este posibil ca unele inregistrari sa nu fie la o calitate audio deosebita. Am listat mai jos si originea cantaretilor si stilul muzical al melodiei interpretate de ei (acolo unde am gasit date sufieciente).

Alexandre Pires - Brazilia

Chino y Nacho - Venezuela

Daddy Yankee - Puerto Rico / Gasolina (reggaeton)

Daniel Alomía Robles - Peru / El condor pasa (zarzuela)

Elvis Crespo - Puerto Rico / Suavemente (merengue)

Franco De Vita - Venezuela

Jeremias - Marea Britanie (parinti din Venezuela) (succes in Statele Unite si Spania)

Hugo Blanco - Venezuela / Moliendo cafe (rumba)

Los Hermanos Rigual - Cuba

Rodolfo y Su Tipica - Columbia / La colegiala (cumbia)

Sentidos Opuestos - Mexic

Simon Diaz - Venezuela / Caballo viejo (musica llanera)

Trio Los Panchos - Mexic, Puerto Rico / Quien sera (mambo)

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică latino (vol.5)
Descriere: melodii în limba spaniolă
Gen muzical: Latino
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:13:13
Bit rate: 64kbps
Creată la: 22/02/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: