Muzica latino (vol. 6)

publicat: 29/11/2011 22:06 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine latino-americana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala latino.

Cutiuta cu muzica latino de astazi prezinta mai multi artisti argentinieni dintre care probabil cel mai cunoscut este compozitorul Bebu Silvetti, autorul binecunoscutei melodii Lluvia de primavera / Spring rain un cantec produs de casa de discuri Hispavox. Producatorul melodiei este Rafael Trabuchelli (d. 2006), la acea data director muzical si producator pentru Hispavox, unul din cei mai ilustrii artisti din istoria muzicala a Spaniei intre 1965 si 1975, avand la activ nu mai putin de 1300 de albume produse pentru diversi cantareti spanioli si internationali. Melodia Lluvia de primavera este o piesa instrumentala ce surprinde cel mai bine chintesenta sound-ului disco al anilor '70.

Adriana Mezzadri este o cantareata si compozitoare de origine peruana ce a cunoscut succesul in Brazilia (acolo a si crescut, datorita faptului ca tatal ei era brazilian). Desi a experimentat de-a lungul anilor mai multe genuri muzicale (religioasa, traditionala, pop, rock, folk, etc.) stilul ei de interpretare a ramas invariabil unul sentimental. Melodia Marcas de ayer este tema principala a telenovele El Clon, cea mai cunoscuta telenovela din si in America Latina. Cu toate ca El Clon este o productie braziliana, melodia este interpretata in dialectul castilian (limba oficiala a Spaniei), un lucru cu atat mai surprinzator pentru un serial tv in limba portugheza.

Por una cabeza este probabil cel mai cunoscut tango din toate timpurile, faima lui fiind sustinuta de includerea lui pe coloanele sonore ale mai multor filme de lung metraj. Versurile cantecului sunt compuse de brazilianul Alfredo Le Pera iar interpretarea ii apartine lui Carlos Gardel (co-autor), un cantaret, compozitor si actor de origine uruguyana (conform celor sustinute de el; conform actelor de nastere se pare ca s-ar fi nascut in Franta). Gardel este o figura marcanta in istoria tango-ului fiind autorul a sute de piese de tango printre care cele mai cunoscute sunt: Mi Buenos Aires querido, Cuesta abajo, Amores de estudiante, Soledad, Volver, El día que me quieras. Din nefericire, Gardel a decedat la numai 45 de ani intr-un accident aviatic, in plina glorie. Dupa moartea lui, a fost mentionat in mai multe romane ale unor scriitori latino-americani, numele lui aparand si in celebrul roman Dragoste in timpul holerei al lui Gabriel Garcia Marquez. In 2013 va fi lansat si un film despre viata sa (Gardel).

Mai vreau sa mentionez cateva cuvinte despre una din cele mai bune piese latino-americane din istoria de 17 ani a Billboard Hot Latin Tracks si anume A puro dolor a formatiei portoricane Son By Four. Melodia a stationat nu mai putin de 20 de saptamani pe prima pozitie a topului stabilind un record ce va fi depasit de abia 5 ani mai tarziu de piesa La tortura (Shakira feat. Alejandro Sanz) cu 25 de saptamani. In 2001 A puro dolor a primit 7 nominalizari la premiile Billboard Latin Music Award castigandu-le pe toate, in timp ce Omar Alfanno (autorul si producatorul piesei) a primit premiul pentru cea mai buna compozitie.

Adriana Mezzadri - Peru (succes in Brazilia)

Alicia Villareal - Mexic

Alejandra Guzman - Mexic

Ana Barbara - Mexic

Andres Lafone (Negrocan) - Uruguay

Bebu Silvetti - Argentina (succes in Mexic)

Carlos Gardel - Uruguay (succes in Argentina)

Carlos Vives - Columbia / La gota fria (vallenato)

Diega Verdaguer - Argentina

Don Omar - Puerto Rico / Danza Kuduro (merengue / reggaeton / kuduro)

Franco De Vita - Venezuela

Marcela Morelo - Argentina

Son By Four - Puerto Rico / A puro dolor (salsa)

Soraya - Statele Unite (parinti originari din Columbia)

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică latino (vol.6)
Descriere: melodii în limba spaniolă
Gen muzical: Latino
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:22:45
Bit rate: 64kbps
Creată la: 11/05/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: