Antologie muzică românească 2020 (vol. 1-2)

publicat: 31/12/2020 15:00 | actualizat: 2020-12-2424/12/2020 16:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

A venit si momentul in care public antologia muzicii romanesti din acest an. Pentru cei ce citesc pentru prima data o astfel de postare din aceasta serie, acesta nu este un top al melodiilor si nici o lista exhaustiva de hituri romanesti din 2020, ci doar melodiile care mi-au atras atentia in mod deosebit. Desigur ca din aceste liste de melodii lipsesc asa-zisele hituri rulate in mod obsesiv pe posturile de radio. Nu acesta e scopul meu, cu siguranta ati ascultat de prea multe ori acele melodii incat sa devina pur si simplu comune pentru urechile voastre. Atunci ma veti intelege.

Pentru inceput, consider ca artistul anului este Roxen, pe numele ei real Larisa Roxana Giurgiu, o cantareata ce a debutat anul trecut in colaboarea cu Sickotoy You don't love me, dupa care a urmat debutul solo, in acelasi an, cu melodia Ce-ti canta dragostea. Anul acesta ea ar fi trebuit sa reprezinte Romania la concursul Eurovision ce urma sa se desfasoare in Rotterdam, Olanda. Concursul a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus, dar Roxen a fost confirmata ca reprezentanta Romaniei pentru concursul ce se va desfasura in 2021 in acelasi oras. In februarie anul acesta, Televiziunea Romana a confirmat ca Roxen este castigatoarea Selectiei Nationale pentru Eurovision, iar pe 21 februarie a avut loc o gala in care a fost aleasa melodia cu care Romania va participa. Toate melodiile au fost interpretate de Roxen, acestea fiind intitulate Alcohol you, Beautiful disaster, Cherry red, Colors si Storm. Melodia castigatoare, aleasa de juriu si de voturile telespectatorilor, a fost Alcohol you compusa de Ionut Armas, Viky Red si Breyan Isaac.

Trebuie sa remarc inca o data, probabil al treilea an la rand, muzica artistilor basarabeni, care fac ce fac si tin stacheta ridicata, printre ei Carla's Dreams, Nicoleta Nuca, Iuliana Beregoi, The Motans, Bogdan Medvedi, Irina Rimes si... Andi Banica, fostul sot al Irinei Rimes. Muzicii romanesti ii lipsea drama si emotia pe care acesti artisti o practica aproape perfect in versurile lor.

Vreau sa remarc doi artisti care personal imi plac foarte mult, este vorba de Florian Rus si Andia. Florian Rus este fiul renumitul cantaret de folk Mircea Rusu. Florian a participat in 2015 la concursul televizat de talente "Vocea Romaniei" unde a fost remarcat de Marius Moga. Dupa ce a ajuns producator muzical si textier pentru alti artisti, Florian a debutat in 2019 in duet cu Mira cu melodia Strazile din Bucuresti. Andia, pe numele real Diana Constantin, este nascuta in Roman (judetul Neamt) si a debutat ca solista a DJ Project in 2019 cu melodia Retrograd. Ceea ce e interesant la Andia este timbrul vocal, pe care multi il considera prelucrat software, dar din live-uri din studio pe care le-am vizionat pe Youtube, Andia are acelasi timbru si in realitate. Probabil ca uneori este luata de val si face uz mai mult decat trebuie de acest dar vocal, insa trebuie sa recunosc ca ma incanta de fiecare data.

Ca note personale vreau sa mai remarc videoclipul piesei Vino, du-te al Vunk cu Lidia Buble ca invitata, cu o idee originala si bine realizata vizual si melodia Doar pentru ea a trupei Voltaj care ar fi devenit cu siguranta melodia anului daca nu ar fi fost lansata asa tarziu in an.

Cred ca melodia acestui an a fost DJ Project feat. Andia - Slabiciuni, insa au fost multe altele difuzate la fel de mult pe posturile de radio. E doar o apreciere subiectiva din expunerea pe care am observat-o, nu o preferinta personala.

Vreau sa inchei cu o observatie de data aceasta personala in legatura cu lipsa de promovare a muzicii folk romanesti pe posturile de radio. Probabil ca singurul post care isi face o astfel de datorie este postul Bucuresti FM prin intermediul Mariei Gheorghiu, o cantareata pe care o apreciez foart mult si in calitate de prezentatoare radio, o fire deschisa si care are talentul sa isi sondeze emotional cu pricepere invitatii incat sa aduca ascultatorilor povesti din viata trecuta a artistilor cazuti nemeritat in uitare.

La multi ani!

Vezi şi paginile:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie muzicală România 2020 - 2020 (vol.1)
Descriere: melodii din 2020 ale artiştilor români (artistul anului: Roxen)
Gen muzical: Românească
Conţine: 23 melodii
Timp total: 01:19:10
Bit rate: 64kbps
Creată la: 30/12/2019
Actualizată la: 31/12/2020

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: