Muzică instrumentală (vol. 5)

publicat: 07/02/2011 23:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii instrumentale in original.

Au trecut 4 luni de la ultima cutiuta cu muzica instrumentala, timp in care mi-am rascolit mintea si am umblat internetul in sus si in jos ca sa adun inca in volum de 25 de piese. Efortul a meritat, caci am redescoperit muzici demult uitate, de mine dar si de alti melomani. In periplul meu am gasit informatii despre melodii carora am incercat sa le iau urma pana la versiunea originala dar si lucruri interesante despre artistii care le-au interpretat. Astfel, am aflat cu surprindere ca formatia Mariachi Vargas de Tecalitlan, cea mai veche trupa de mariachi din lume, a fost infiintata in anul 1898 de Gaspar Vargas López si pina astazi a schimbat 5 generatii de muzicieni. Am putea spune ca formatia este aproape la fel de veche ca si cantecul pe care il interpreteaza in lista de mai jos, Jarabe tapatio - un cantec mexican din secolul al XIX-lea (ce cuprinde in fapt mai multe piese folclorice mexicane) care mai e cunoscut si sub numele de Dansul sombreroului.

O alta piesa interesanta este Concierto de Aranjuez, o compozitie de chitara clasica si orchestra, compusa de spaniolul Joaquin Rodrigo in anul 1939. El a dedicat suita in trei miscari (Allegro con spirito, Adagio si Allegro gentile) lui Regino Sainz de la Maza y Ruiz, un faimos cantaret spaniol de chitara clasica, care a participat la premiera concertului lui Rodrigo din 1940 in Barcelona. Pana aici nimic deosebit, numai ca Rodrigo era orb de la varsta de trei ani si cu toate acestea a devenit un pianist talentat. Compozitia sa este inspirata de evenimentele petrecute in timpul razboiului civil din Spania (1936-1939). Un lucru deosebit in privinta acestei compozitii e faptul ca chitara clasica este rar confruntata cu orchestra si ramine singurul instrument solo pe tot parcursul concertului. In lista din aceasta seara melodia este interpretata de violonistul si dirijorul olandez Andre Rieu (nu e francez insa are origine franceza).

Veti mai gasi in lista si melodia lui Fabrice Cuitad numita The Force care va duce cu siguranta cu gandul la Razboiul Stelelor. Asa si este, caci Fabrice a fost atat de impresionat de vizionarea filmului Star Wars din 1977 incat a decis ca compuna un album concept sub numele de Droids. In acelasi ton, am inclus si marsul imperial de pe coloana sonora a filmului Star Wars compusa de John Williams.

O prezenta exotica este cea a artistului indian Biddu Appaiah, un cantaret si producator indian ce a fost foarte activ in perioada muzicii disco din anii '70, cand a produs melodii pentru Tina Charles, Carl Douglas sau Jimmy James, dar si pentru formatia sa - Biddu Orchestra.

Am inclus in lista si melodia Telstar, una din cele mai cunoscute si interpretate piese de muzica electronica, interpretata in original de trupa britanica The Tornadoes in 1962. Melodia a fost compusa de Joe Meek, un producator si compozitor britanic, in onoarea satelitului Telstar 1 al AT&T, lansat in iulie 1962 ca primul satelit de comunicatie pentru transmisiuni tv. Meek a fost acuzat de plagiat de compozitorul francez Jean Ledrut care pretindea ca Meek copiase melodia "La Marche d'Austerlitz" de pe coloana sonora a filmului Austerlitz (1960). Desi Meek a castigat procesul, el nu a mai apucat sa afle acest lucru din cauza ca a decedat cu 3 saptamani inainte de verdict. The Tornadoes a reusit cu aceasta piesa sa devina prima trupa britanica ce ajungea pe locul 1 al clasamentului Billboard Hot 100 (22 decembrie 1962).

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică instrumentală (vol.5)
Descriere: muzică instrumentală
Gen muzical: Instrumentală
Conţine: 26 melodii
Timp total: 01:38:04
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/11/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: