Muzică italiană (vol. 11)

publicat: 07/12/2020 09:35 | actualizat: 2020-12-0707/12/2020 11:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

In acest volum de muzica italiana am inclus mai multe melodii din anii '60-'70 ai secolului trecut. Aceasta perioada a fost una de varf pentru muzica italiana, in special datorita artistilor care au activat in acea vreme, a influentei mediatice a festivalului San Remo care a stat la baza infiintarii concursului Eurovision, dar si a succesului de care se bucura muzica italiana in randurile altor vedete internationale care preluau hituri italiene in propria limba.

In ceea ce ii priveste pe artistii italieni aflati in voga in anii '60 ii putem enumera pe: Mina, Rita Pavone, Domenico Modugno, Patty Pravo, Adriano Celentano, Tony Dallara, Gianni Morandi, Bobby Solo, Salvatore Adamo, Jimmy Fontana, Milva, Gino Paoli sau Luigi Tenco. In anii '70 printre cei mai cunoscuti au fost Lucio Dalla, Lucio Battisti, Claudio Baglioni, Umberto Tozzi, Riccardo Cocciante, dar in acelasi timp au devenit cunoscute si formatiile italiene, printre acestea numarandu-se Pooh, Drupi, I Santo California, I Nomadi sau Il Guardiano del faro.

De remarcat ca in anii '60 a si-a inceput cariera unul din cei mai apreciati textieri si producatori muzicali italieni Giulio Rapetti alias Mogol care a scris in aceasta perioada cantece pentru Mina, Bobby Solo, Ornella Vanoni, Lucio Battisti, Equipe 84, Luigi Tenco, Ricchi e Poveri, Patty Pravo, Little Tony, Tony Renis, Gianni Morandi si multi alti artisti italieni. Tot in acesti ani au activat alti doi artisti italieni Giorgio Gaber, producator si compozitor - un pionier al muzicii rock in Italia, si Fabrizio Cristiano De André, un cantaret si textier renumit pentru cantecele sale militantiste, dar si pentru calitatea versurilor sale - un promotor al dialectelor italiene: ligur, sard, napoletan si galo-italice.

In ceea ce priveste festivalul San Remo, fondat in 1951, conceput initial ca un mod de a revitaliza zona San Remo dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a devenit in urmatoarele decenii atat un mod de afirmare a artistilor nationali cat si un mod de popularizare a vedetelor internationale in spatiul muzical italian, aici cantand de-a lungul timpului Louis Armstrong, Stevie Wonder, Jose Feliciano, Roberto Carlos, Paul Anka, Yardbirds, Marianne Faithfull, Shirley Bassey, Mungo Jerry. Unele dintre cantecele plasate pe primele locuri au fost duete intre artisti italieni si cantareti straini, invitati in concurs, printre acestia numarandu-se Roberto Carlos, Jose Feliciano, Mary Hopkin, Les Surfs, Gene Pitney, The Bachelors. Desi anii '60-'70 a fost perioada de decadere a festivalului, in special cauzata de scandalurile legate de premierea melodiilor, a unei cenzuri fata cantecele considerate controversate, impiedicarea afirmarii noilor talente, dar si o anumita tendinta spre comercialismul muzicii, San Remo a reusit sa revina in deceniile urmatoare si sa devina cel mai longeviv festival muzical din Europa.

Veti regasi in lista de melodii de astazi cateva cantece pe care le cunoasteti mai degraba din variantele lor in alte limbi, in special engleza, cu toate ca ele au fost cantate in original in limba italiana. Printre acestea se numara: Aria preluat in engleza de Shirley Bassey cu titlul Born to lose, Io che non vivo (Senza te) preluat in engleza de Dusty Springfield cu titlul You don't have to say you love me, Su di noi preluat in spaniola de Emmanuel cu titlul Tú y yo, Luglio preluat in engleza de The Tremeloes cu titlul I'm gonna try, Un gato nel blu preluat in portugheza braziliana de Roberto Carlos cu titlul Un gato en la oscuridad sau Il mio mondo preluat in engleza de Cilla Black cu titlul You're my world.

O remarca despre melodia Oho aha interpretata de Caterina Valente, pe care nu am gasit-o mentionata in alta parte, si anume ca ritmul ei seamana izbitor de mult cu hitul celor de la The Shorts - Comment ca va lansat 28 de ani mai tarziu decat originalul.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.11)
Descriere: muzica italiana
Gen muzical: Italiană
Conţine: 21 melodii
Timp total: 01:13:20
Bit rate: 64kbps
Creată la: 11/03/2017
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: