Muzică italiană (vol. 8)

publicat: 31/05/2011 23:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

Volumul 8 al cutiutei cu muzichii italiene de astazi aduce, ca de obicei, cateva melodii remarcabile. Prima dintre ele este compusa de Piero Umiliani (1926-2001), un compozitor italian de film. Printre creatiile lui Umiliani se numara coloane sonore pentru filme spaghetti western, giallo, exploitation si soft sex. Desi nu este la fel de cunoscut ca Ennio Morricone sau Riz Ortolani, Umiliani a fost unul din compozitorii care au contribuit la definirea stilului muzical cu influente jazz al coloanelor sonore pentru filmele din anii '60 si '70, si el a fost redescoperit in ultimele doua decenii cand melodiile sale mai vechi au fost incluse pe coloanele sonore ale filmelor The Big Lebowski sau Ocean's Twelve. Melodia inclusa in lista de azi este binecunoscuta Mah na mah na, care a fost popularizata de show-ul de televiziune american The Muppets Show (1977). Initial, melodia a aparut pe coloana sonora a filmului de tip mondo intitulat Suedia, Infern si Paradis (1968) si a fost prima data preluata in seria tv pentru copii Sesame Street (1969) si in spectacolul de varietati The Ed Sullivan Show (1969).

A doua melodie este compusa de Mario Panzeri (versuri), Vincenzo Di Paola si Sandro Taccani (muzica). Prima interpretare, si cea mai populara dintre ele, ii apartine lui Tonny Dallara (pseudonimul lui Antonio Lardera), un cantaret si prezentator de televiziune italian nascut in 1936, si dateaza din decembrie 1957. Totusi, in lista de melodii am inclus versiunea celor din cvintetul Mario Marini (1958), prima versiune care a reusit sa intre in topul britanic. Melodia a mai fost interpretata de-a lungul anilor si de Domenico Modugno (1958), Dalida (1959, sub titlul Tu me donnes), Mario Lanza (1959, sub titlul For the first time), Rober Earl (1958), The Platters (1958) sau Cliff Richard (1965).

Melodia Terra promessa este primul single comercial lansat de Eros Ramazzotti in anul 1984, pe vremea cand avea numai 21 ani (primul sau single a fost lansat in 1982 dar nu a avut succes la public). Cantecul a fost compus de Eros Ramazzotti, Roberto Brioschi si Alberto Salerno si Eros a participat cu el la sectiunea debutanti la Festivalul San Remo din 1984, reusind sa castige primul loc. Cei ce asculta melodia si nu sunt convinsi ca cel care interpreteaza este chiar Eros Ramazzotti (asa cum am crezut si eu) vor fi cu siguranta convinsi de clipul video filmat pe scena festivalului.

De remarcat si melodia Pensa interpretata si compusa de Fabrizio Moro. Melodia este un omagiu pentru victimele Mafiei si in special pentru Paolo Borsellino, un magistrat italian asasinat in 1992 si a carui tenacitate l-a inspirat pe Fabrizio in scrierea versurilor. In 2007 Fabrizio a castigat primul loc la sectiunea debutanti din cadrul Festivalului San Remo cu aceasta melodie, iar albumul cu acelasi titlu a fost distins in acelasi an cu Discul de Aur in Italia. Trebuie spus ca Fabrizio nu are nici o legatura cu familia lui Aldo Moro, premierul italian ucis de Brigazile Rosii in 1978, numele sau real fiind Fabrizio Mobrici.

Desi am inclus in volumul anterior melodia Soleado a celor de la Daniel Sentacruz am decis sa postez in lista din aceasta seara si versiunea originala (si putin diferita) compusa de Ciro Dammico intitulata Le rose blu pe care am reusit sa o gasesc zilele trecute.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.8)
Descriere: melodii în limba italiană
Gen muzical: Italiană
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:17:14
Bit rate: 64kbps
Creată la: 17/01/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: