Muzică italiană (vol. 7)

publicat: 09/02/2011 22:15 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

Volumul 7 al antologiei cu muzichii in limba italiana, la care am lucrat in ultimele 3 luni, revine cu o suita de hituri italiene din ultimii 50 de ani, unele foarte bine cunoscute si publicului din Romania, iar altele foarte bine cunoscute doar publicului din peninsula. Iata cateva melodii demne de atentie in lista din aceasta seara:

Prima, interpretata de Daniel Sentacruz Ensemble, intitulata Soleado, a fost compusa de liderul acestui grup, Ciro Dammicco, in 1972. Melodia a devenit cu timpul un cantec asociat cu sarbatorile de Craciun (When A Child Is Born), iar in 1995 Mark'Oh a remixat-o sub titlul Tears don't lie. Dupa desfiintarea trupei, Ciro a fondat Videomusic (1983), primul canal de televiziune muzical din Europa.

A doua melodie, din care probabil nu veti intelege aproape nimic - chiar daca stiti limba italiana - este Tu vuò fa l'americano, in interpretarea lui Renato Carosone, si asta pentru ca melodia este cantata in dialectul napoletan. Cu siguranta, insa, veti recunoaste ritmurile cantecului pentru ca a fost unul din hiturile muzicale ale anului 2010, fiind remixata de formatia australiana Yolanda Be Cool sub titlul We No Speak Americano.

A treia melodie este Amore grande, amore libero compusa de Federico Monti Arduini (un compozitor italian binecunoscut) in 1975, o melodie reprezentativa a muzicii europene de la mijlocul anilor '70. Melodia a castigat festivalul Un disco per l'estate (un fel de festival Mamaia italian) din acelasi an.

A patra si ultima istorioara este despre melodia lui Dino, Gli occhi miei, interpretata in original in duet cu Wilma Goich (1968, la festivalul de la Sanremo) dar putin cunoscuta publicului international. In acelasi an, Tom Jones preia melodia in limba engleza sub titlul Help Yourself si face din ea un succes international, piesa ajungand in primele 5 locuri atat in topul britanic cat si in cel american.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.7)
Descriere: melodii în limba italiană
Gen muzical: Italiană
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:18:20
Bit rate: 64kbps
Creată la: 09/11/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: