Muzică italiană (vol. 5)

publicat: 07/11/2010 17:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

Cutiuta cu muzichii italienesti de astazi contine cateva piese ce merita atentie. Prima ar fi compozitia lui Aleandro Baldi, Giancarlo Bigazzi si Marco Falagiani, ce a castigat concursul Sanremo in 1992 la sectiunea debutantilor. Melodia va fi reluata, cu mai mult succes international, de duetul Jennifer Lopez si Marc Anthony, in limba spaniola, sub titlul No me ames.

O alta piesa care a facut istorie este L'italiano cu subtitlul Lasciatemi cantare a lui Toto Cutugno, cel mai cunoscut hit al sau. La acea vreme, melodia a devenit foarte cunoscuta in tarile blocului est-european, in special in fosta URSS, mai ales pentru ca versurile erau simple si puteau fi usor pronuntate chiar si de cei ce nu cunosteau limba italiana. Am gasit pe un blog de muzica italiana, intretinut de o entuziasta autoare italiana, informatia ca melodia era atat de difuzata la radio incat imigrantii rusi credeau ca L'italiano este chiar imnul national italian. Din pacate, conform aceleiasi autoare, Toto nu a avut foarte mare succes in peninsula fiindca, spre deosebire de alti artisi italieni ai vremii, a refuzat sa se implice politic (lucru ce asigura succes cantaretilor in anii tulburati ai Italiei socialiste a anilor '80) si a continuat sa cante cu incapatanare despre valorile traditionale ale italienilor: iubire, familie si religie.

Nu in ultimul rand, de remarcat inregistrarea veche de aproape 100 de ani cu vocea marelui Caruso cantand O sole mio, un vechi cantec napoletan de la 1898 (cantecul este interpretat de altfel chiar in dialectul napoletan).

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.5)
Descriere: melodii în limba italiană
Gen muzical: Italiană
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:23:11
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/10/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: