Muzica din filme vechi (vol. 6)

publicat: 16/05/2011 23:30 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Serie de teme muzicale din pelicule cinematografice, filme artistice sau seriale tv difuzate in salile de cinema din Romania sau pe posturile nationale de televiziune din Romania si Bulgaria in perioada comunista

Zilele trecute mi-am adus aminte de cateva filme si seriale pe care le vedeam inainte de Revolutie pe canalul national de televiziune al bulgarilor. Printre acestea sunt evident filmele de animatie cu albinuta Maia si furnicuta Ferdy, dar si de Monchhichi, un serial de desene animate care a fost inspirat dupa papusile create de Koichi Sekiguchi in 1974.

Alte seriale care rulau "la bulgari" erau: Planeta Maimutelor - un serial tv produs in 1974 dupa ultima si a cincea parte a sagai Planet of the Apes (Battle for the Planet of the Apes, 1973) in care rolul maimutei Cornelius era interpretat de Roddy McDowall, actor care jucase si in patru din filmele de lung metraj anterioare - si Linda - un serial tv maghiar in 3 sezoane, produs intre 1984 si 1989, in care actrita Nóra Görbe interpreta o politista detectiv ce rezolva cazuri misterioase si se confrunta deseori cu raufacatori violenti. Nora facuse balet si gimnastica ritmica in copilarie, dar a trebuit urmeze un curs intensiv de taekwondo (din 1981), iar filmarile au demarat dupa ce ea a obtinut centura galbena. Serialul cuprindea insa pe linga scenele spectaculoase de arte martiale si mult umor, iar serialul a trebuit sa fie reluat la in 1999 (cand Nora implinise deja 43 de ani), dupa 10 ani de la terminarea celei de-a treia serii (1989), din cauza nenumaratelor scrisori de la fanii care cereau imperios o continuare a serialului.

Tema de inceput si final a serialului Linda (1984):

Am reusit sa gasesc si o inregistrare cu tema sonora a filmului Aventurile lui Pinnochio care a rulat in anii '80 la televiziunea romana si cateva din coloanele sonore ale unor filme cu succes la public difuzate in cinematografele bucurestene din vremea comunismului: I se spunea Bulldozer (din seria Piedone, interpretat de actorul italian Carlo Pedersoli alias Bud Spencer), Zorro, Infernul din zgarie-nori si bineinteles din seria Jardarmul, cu rolul memorabil al lui Louis de Funes.

Un alt film de lung metraj de desene animate demult uitat (care a rulat la televiziunea romana sub forma de mini-serial in 1980 sau 1981), a fost Regele Maimuta - un film inspirat dupa o povestire chineza scrisa in secolul XIV cu titlul Calatorie in vest, una din cele mai cunoscute si influente povestiri din Asia. Filmul dateaza din 1964 si el a fost difuzat in tarile occidentale de abia la mijlocul anilor '80, insa cum Romania facea parte din blocul comunist, publicul romanesc a avut acces mai devreme la el. La 40 de ani de la difuzarea lui, fanii au inceput un proiect de restaurare a peliculei din mai multe surse video, insa, spre deosebire de filmul original care avea 106 minute, versiunea aniversara are doar 67 de minute.

Regele Maimuta (1965)

Enjoy!

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Melodii din filme vechi (vol.6)
Descriere: melodii din filme vechi
Gen muzical: Various
Conţine: 15 melodii
Timp total: 40:33
Bit rate: 64kbps
Creată la: 21/02/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: