Antologie muzică românească 1997-1998

publicat: 11/04/2020 20:49 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Continui antologia de muzica romaneasca mergand inapoi in timp pe firul amintirilor. Aceasta serie de cutiute este una din cele mai provocatoare pentru mine caci cu cat merg mai in urma cu atat devin din ce in ce mai greu de obtinut informatii despre albumele si trupele romanesti. Este oarecum ironic ca cele mai multe informatii despre discografia artistilor romani este agregata de unul din cele mai mari situri internationale de gen (www.discogs.com) - care este alimentat cu informatii introduse de buna voie de posesorii de casete, discuri vinyl sau compact-discuri - si nu de vreo arhiva nationala online care sa fi digitalizat deja aceasta informatie. Din pacate, Discogs.com are multe albume lansate lipsa, iar unii artisti nu au fost introdusi inca in acea baza de date.

Ceea ce veti gasi in listele de melodii sunt propriile mele investigatii si cautari asidue de a pune cap la cap toate pistele pe care le-am urmat pentru a face liste cat mai pline de acuratete in privinta datei de aparitie a melodiilor. Trebuie sa va spun ca au fost mai multe lansari de albume in acesti ani, insa cu melodii aparute cu ani inainte de 1997 sau 1998, dar am ales sa public melodiile care chiar a fost lansate in original in 1997 si 1998. Este posibil de asemenea ca unele melodii din lista sa nu aiba o calitate audio foarte buna. Unele dintre aceste melodii sunt convertite din inregistrarile pe care le-am gasit pe Youtube.

Melodiile pe care le-am inclus in listele de melodii sunt in mare parte hiturile perioadei, la alti artisti care de abia debutasera in 1997 si 1998 am ales melodiile care mi s-a parut reprezentative. Desigur ca muzica romaneasca de la sfarsitul anilor '90 nu a debordat de calitate lirica asa ca nu putem cere de unde nici nu era. Nu trebuie sa uitam ca multe dintre formatiile din aceasta perioada au fost efemere, multi dintre textierii cantecelor fiind adolescenti ce incercau sa obtina succesul muzical imitand ritmurile la moda, cu versuri cat mai provocatoare si usor de fredonat. Din acest punct de vedere antologiile pe care le public aici vor sa surprinda spiritul vremurilor in care au aparut. De multe ori uitam ca artistii lanseaza si interpreteaza melodii care au priza la public in perioade si conjucturi specifice care sunt influentate de moravurile vremii, de lucruri comune in societate, cu care oamenii au devenit obisnuiti, de ritmurile internationale in voga si limbajul utilizat in versuri este adaptat felului in care se vorbea sau se refera la idei cu care oamenii rezonau in vremea respectiva.

Sa incepem cu cateva informatii despre formatiile care s-au format in acesti ani sau artistii care au debutat atunci:

In 1997 sunt fondate printre altele trupele Latin express, 3rei Sud Est, Why Not Girls. Trupa de hip-hop Morometzii isi face debutul discografic cu albumul Ganditorul 8294, trupa Headlights din Timisoara isi schimba numele in Genius si lanseaza primul album intitulat Genius, iar formatia Directia V, desprinsa din formatia Directia 5 in 1996, lanseaza primul si singurul album din existenta ei Der Genious, primul album al unei formatii din Romania in colaborare cu o filarmonica (Filarmonica George Enescu).

1998 aduce debutul Danei Coteanu alias Marijuana, intr-o colaborare cu formatia La Familia, cu o melodie ce caracterizeaza din plin aspiratiile si preocuparile tinerilor din acei ani. Tot in 1998 sunt fondate formatiile Akcent, Valahia (ce ii avea in componenta pe Mihai Trastariu, Daniel Topala, Costi Ionita), Andre, L.A., Van Noizz si Parlament. Andre isi face debutul muzical cu piesa La intalnire, iar trupa Hi-Q lanseaza primul album discografic The very best of Hi-Q.

De remarcat ca anul 1997 aduce debutul unui stil nou in muzica romaneasca, este vorba de stilul etno-pop, ai carui pionieri sunt membrii formatiei Proiect K1: Radu Fornea, Mircea Presel si Daniel Alexandrescu ce vor compune sau produce melodii in acest stil si pentru alti artisti.

La festivalul Mamaia din 1997 castigatoare la sectiunea "Interpretare" este Paula Seling, la aceasta editie facandu-si debutul artistii Anda Adam, Calin Goia (Voltaj), Romeo Zaharia (ex Centrul Civic), Laurentiu Niculescu (ex Scoala Vedetelor) sau Bogdan Dima (ex Body&Soul).

Investigand diverse lansari din aceasta perioada am descoperit printre compilatiile produse de Fundatia Culturala Phonenix (infiintata in 1996) si cateva inregistrari cu trupe care acum sunt o marca romaneasca. Este vorba de formatia Vank si formatia Negura Bunget, care apar pentru prima data pe compilatia Underground Romania 3 (1997). Este interesant de ascultat cum sunau aceste formatii in primii lor ani de existenta.

La editia din 1998 a festivalului Mamaia la sectiunea "Interpretare" castigatoare va fi Natalia Barbu, urmata pe locul 2 de Mihai Traistariu (Valahia). In editia '98 au fost acceptate in concurs si primele trupe dance ca Genius, K1 si 3rei Sud Est. 3rei Sud Est vor castiga sectiunea "Slagare" cu piesa Ai plecat, iar Genius castiga "Premiul de popularitate" cu albumul CO2, dar primesc si Discul de Platina pentru "Cel mai bine vandut album".

Romania revine in 1998 in concursul Eurovision dupa 4 ani de absenta fiind reprezentata in finala desfasurata in Birmingham (Marea Britanie) de Malina Olinescu cu piesa Eu cred (versuri Liliana Stefan, muzica Adrian Romcescu). Piesa Romaniei s-a clasat pe locul 22 din 25 de finalisti.

In 1998 este infiintata firma S.C. Atomic TV Romania SRL si este inregistrata la OSIM marca Atomic, sucursala din Romania a unei retele de posturi tv care a a aparut prima data in Polonia in 1997.

In plan economic si social anii '97-'98 au fost unii foarte grei pentru romani, alianta Conventia Democratica ce unea partide ca PNTCD, PNL-CD, PNL-AT si FER fiind supusa la primele incercari dupa preluarea guvernarii in urma alegerilor locale si prezidentiale din anul anterior. Guvernul Victor Ciorbea care a guvernat in acesti doi ani a fost nevoit sa ia masuri economice drastice printre care restructurarea si privatizarea mai multor companii de stat, privatizari care au esuat si care au provocat mai mult haos in viata angajatilor acestora, ceea ce a dus la o crestere record a nivelului somajului pana in 1999. In aceasta guvernare au loc si cele mai rasunatoare falimente bancare, Bankcoop, Banca Internationala Religiilor si Dacia Felix, care au provocat pauperizarea majora a oamenilor simpli care isi depusesera banii la ele.

Enjoy!

Titlu: Antologie muzicală România 1997 - 1997 (vol.1)
Descriere: melodii din 1997 ale artiştilor români (artistul anului: Genius)
Gen muzical: Românească
Conţine: 22 melodii
Timp total: 01:27:16
Bit rate: 64kbps
Creată la: 30/01/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: