Antologie muzică românească 1999-2000

publicat: 13/10/2011 20:32 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Anii 1999-2000 au fost ani interesanti pentru muzica romaneasca. Au fost probabil anii cu cele mai multe trupe infiintate pentru o singura melodie dar si anul in care s-au consacrat unele dintre trupele romanesti memorabile (si regretate de multi, as adauga). In 1999 se formeaza, oficial, trupele Body & Soul, Animal X, Latin Express, A.S.I.A., Activ, K-pital, Exoticm Impact si Proconsul.

A.S.I.A. debuteaza in decembrie 1999 cu albumul Periculos, primul single extras de pe acesta, Inima mea, fiind unul din hiturile anului urmator. Mai apar albumele de debut ale L.A. (Femeia), Proconsul (De la rusi), Exotic (Sexxy), Activ (Sunete), Valahia (Valahia), Van Noizz (Van Noizz 1) sau Body & Soul (Pot sa-ti dau). De notat debutul muzical al Danei Coteanu alias Marijuana cu albumul eponim, de pe care va fi extras single-ul Tre' sa spun, cel al lui Lili Sandu in cadrul proiectului Umbre (o initiativa a lui Bogdan Ghita si Andi Rusu), al Andreei Banica in trio-ul Exotic si al Mihaelei Marinache alias Miki in trupa K-pital.

3rei Sud Est devenea prima formatie romaneasca care avea un videoclip (Ai plecat) difuzat pe postul muzical Atomic TV lansat in februarie 1999. Costi Ionita paraseste Valahia, la un an de la fondarea trupei, si debuteaza cu albumul Viata mea care va aduce o schimbare de directie muzicala, Costi alegand sa experimenteze noile tendinte in muzica romaneasca - manelele. De pe acest album va fi extras super-mega-ultra-hitul Of, viata mea in duet cu Adrian Copilul Minune. Am decis sa includ aceasta melodie in playlist pentru ca apreciez spiritul intreprinzator si inovator al lui Costi, dar si pentru ca melodia este cat se poate de decenta. De remarcat si albumul Fenomental al formatiei Vita de Vie, unul din cele mai bune albume ale acelui an si de pe care am inclus Vino la mine si Basul si cu toba mare. Piesa Vino la mine este o satira acida la adresa muzicii romanesti de dans din acea perioada, versurile, care par in mod intentionat fara rost, facand referire la superficialitatea textelor muzicale dar si la cateva din melodiille in voga ale 3rei Sud Est, Andre, Genius, N&D, K1 si No Comment. In anul 2000 Vita de Vie va primi premiul Otto acordat de revista Bravo pentru "Cea mai buna formatie".

Ce se asculta in Romania anului 1999? Muzica romaneasca era intr-o oarecare intarziere fata de muzica din restul Europei, dar in ton cu vremurile: se copia formula Spice Girls (A.S.I.A.), se inspira din Snap! (N&D) si Nirvana (AB4), se canta ca Gipsy Kings (Latin Express) si Backstreet Boys (Gaz pe foc, N5) si se folosea intr-o veselie tuning-ul vocal a la Cher (AS XX, Andre). Muzica usoara si de dans incep sa fuzioneze cu muzica tiganeasca, lautareasca si maneaua creand un stil muzical hibrid greu de definit si denumit dar usor de recunoscut. Desi manelele se cantau inca de la inceputul anilor '90, ele au intrat incet incet in atentia publicului larg la sfarsitul anilor '90, anul 1999 fiind anul in care Costi Ionita si Liviu Varciu (L.A.) le aduc in atentie prin muzica lor sau prin colaborarile lor cu artisti cantareti de manele. De remarcat ca muzica tiganeasca este prezenta in piesa hip hop Vine politia (Verdikt).

Festivalul de la Mamaia din acest an avea urmatorii castigatori:

- Sectiunea discografie: 3rei Sud Est cu albumul 3 Sud Est
- Sectiunea creatie: Monica Anghel cu Un ceas sau 2
- Sectiunea interpretare: Mihaela danaila (Dania) cu piesa Tu, locul 2 Ionut "Pepe" Pascu
- Sectiunea slagare pop-rock: Paula Seling cu Ploaie în luna lui Marte
- Sectiunea slagare dance: Valahia cu Banii si fetele si Andre cu Libera la mare - care va fi desemnat ulterior "Cantecul anului"

In iulie 1999 inceteaza din viata Iuliu Merca, unul din fondatorii formatiei romanesti de rock Semnal M (1976, Cluj-Napoca) si unul din cei mai buni chitaristi si vocalisti de blues si rock din Romania. Merca mai facuse parte de-a lungul anilor din Index '66, Cromatic si Mondial.

Pe 11 august are loc o eclipsa totala de soare vizibila si de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa a fost numita, din mai multe considerente, Eclipsa Secolului XX, iar Bucuresti a fost singura capitala europeana situata exact pe linia centrala a benzii de totalitate.

Anul 2000 aduce destramarea trupei Genius, dupa lansarea celui al doilea album. Este lansat albumul de debut al trupei Animal X (producator Laurentiu Duta), una dintre cele mai premiate trupe de dance romanesti din ultimii ani. Tot in 2000 iau nastere, oficial, trupele Spitalul de urgenta, Bosquito, Candy (producator Laurentiu Duta).

Romania revine in acest an in concursul Eurovision dupa o absenta de un an. In finala desfasurata la Stockholm (Suedia), Romania a fost reprezentata de trupa Taxi cu melodia The Moon (compozitie Dan Teodorescu) care a ocupat doar locul 17 din 24 de tari participante. Am inclus melodia si in playlist dar in versiunea in limba romana, intitulata Luna.

Valahia castiga titlul "Trupa anului", Mihai Trastariu cel de "Cea mai buna voce masculina", iar hitul anului va apartine, pentru a doua oara consecutiv, fetelor de la Andre (La mare, la soare). Andre va castiga in 2000 si Premiul Otto acordat de revista Bravo la sectiunea "Cea mai buna trupa dance-pop".

Castigatorii anului 2000 in cadrul festivalului Mamaia au fost:

- Sectiunea interpretare: Rafael Ciubotariu cu Am crezut in ochii tai
- Sectiunea creatie: Calin Geambasu cu O ploaie de stele, locul 2 Foisorul de Foc cu Doar o zi, locul 3 Proconsul cu Cerul
- Sectiunea slagare rock: Supermarket
- Sectiunea slagare pop: Stefan Banica Jr. cu Poveste
- Sectiunea slagare dance: 3rei Sud-Est cu Amintirile, locul 2 Valahia cu M-am indragostit
- Premiul publicului: Hi-Q cu Un minut
- Cel mai bun grup: 3rei Sud-Est

Marele trofeu al festivalului va fi decernat trupei 3rei Sud-Est, in timp ce Ovidiu Komornyk primeste Premiul de Popularitate pentru compozitia Frumoasa mea (in interpretarea lui Marcel Pavel).

In opinia mea, cea mai buna trupa a anului 1999 a fost Van Noizz, iar Voltaj cea mai buna trupa a anului 2000. Ma refer aici nu numai la succesul pieselor lor din acei ani dar si la acoperirea mediatica pe radio si tv de care au beneficiat. In noiembrie 1999, Van Noizz era prima trupa romaneasca ce reusea sa ajunga number one in Super 50 (cu piesa Nu renunta), topul postului Radio Contact, cel mai important top muzical din Romania la acea vreme.

Enjoy!

Titlu: Antologie muzicală România 2000 - 2000 (vol.1)
Descriere: melodii din 2000 ale artiştilor români (artistul anului: Voltaj)
Gen muzical: Românească
Conţine: 31 melodii
Timp total: 02:00:02
Bit rate: 64kbps
Creată la: 29/01/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: