Antologie muzică românească 2001-2002

publicat: 06/07/2011 00:47 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Mileniul III debuteaza in muzica romaneasca cu destramarea trupei Andre. In vara anului 2001 Andreea Balan, cea care a ramas in trupa, va canta alaturi de Alina Sorescu sub numele Andre. O vreme au existat zvonuri ca Andreea Antonescu se va intoarce in trupa, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. In 2002 Andreea Balan isi lanseaza primul album solo, intitulat Te joci cu mine, cu numele de scena Andreea B.

Tot in 2001, Andreea Banica paraseste trupa Exotic, careia i se alaturase in 1998, si alaturi de Cristina Rus incepe proiectul "Blondy". Cristina Rus se despartise si ea in acelasi an de trupa Sing Sing B.B. din care facuse parte intre 1999-2001.

Festivalul "Cerbul de Aur" din 2001 aduce consacrarea trupei Proconsul, care devine prima trupa romaneasca ce castiga Cerbul de Aur (2001) si al treilea artist roman care castiga trofeul dupa Luminita Dobrescu (1969) si Monica Anghel (1996). Premiile pentru cea mai buna interpretare (solisti) si de popularitate la sectiunea pop sunt castigate de Luminita Anghel, in timp ce Valahia castiga premiile pentru cea mai buna interpretare (trupe) si de popularitate la sectiunea dance.

Festivalul de la Mamaia 2001 este castigat de Ana Maria (Georgescu) cu melodia Ochii tai. La sectiunea interpretare premiul I este castigat de trupa No Name cu Intinde mana, urmati de Alina Giurgiu (locul 2) si Irina Gligor (locul 3). Sectiunea trupe a fost castigata de trupa Voltaj, pe locul doi clasandu-se Directia 5. La sectiunea pop Stefan Banica s-a clasat pe locul I cu melodia Poveste de iarna. La sectiunea creatie castigatorul a fost Marcel Pavel cu piesa Unde esti compusa de Raymond Vancu. La acelasi festival trupa Animal X obtine premiul "Best Dance Music". In 2001 debuteaza si Festivalul Mamaia Copiilor, iar prima editie este castigata de Lucia Dumitrescu.

Esti mireasa vietii mele al lui Ovidiu Komornyik este desemnat cel mai bun album pop al anului 2001 la gala Premiilor Industriei Muzicale Romanesti. La sectiunea pop-rock pe primul loc s-a clasat albumul lui Stefan Banica Jr. - De dragoste in toate felurile. In aceeasi gala, Marcel Pavel obtine premiul "Cea mai buna voce masculina" la sectiunea pop.

Festivalul de la Mamaia 2002 este castigat de Adrian Enache cu melodia O singura noapte. Pe locul al doilea s-a clasat Nicola cu melodia Langa tine. Vlad Mirita a castigat premiul I la sectiunea Debutanti. Slagarul anului 2002 a fost desemnata melodia "Gaseste-mi loc in inima ta" interpretata de Stefan Banica Jr. Pe locul doi s-au clasat Hi-Q cu "Tu eşti dragostea mea", iar pe trei trupa Akcent.

De notat ca in 2002 incepe emisia postul muzical MTV Romania care va prelua frecventa postului MCM Romania. Lansarea oficiala a noului post de televiziune se va produce pe 15 iunie 2002, iar MTV Romania era cel de-al zecelea canal regional MTV si al doilea canal european dupa cel din Polonia. Singurul concurent de pe aceasta nisa tv la acea vreme era postul muzical Atomic TV.

In 2001 Romania nu participa la editia Eurovision desfasurata la Copenhaga (Danemarca), insa revine in concurs in 2002, cand obtine prima clasare in top 10 (din 24 de tari participante) prin duetul Monica Anghel si Marcel Pavel cu melodia Tell me why (71 puncte).

Artistii anului, asa cum apar in descrierea listelor de melodii, sunt desemnati conform opiniilor mele personale. Din punctul meu de vedere, anul 2001 a fost dominat de Ca$$a Loco, in special datorita hiturilor Fat-Frumos si Sorel, iar anul 2002 de trupa Vank, al carui album (In haine noi) a fost unul din cele mai bune produse muzicale romanesti ale acelui an. An alt album, foarte drag mie, care merita remarcat, este Octombrie (2001) al formatiei Directia 5, probabil cel mai bun album al lor dupa Seductie, bineinteles. Poate ca este numai opinia mea, pentru ca ma leaga multe amintiri si multe nopti in care adormeam ascultandu-i piesele la casti pe repeat, dar daca nu l-ati ascultat inca, trebuie sa va faceti neaparat timp pentru el.

Enjoy!

Titlu: Antologie muzicală România 2001 - 2001 (vol.1)
Descriere: melodii din 2001 ale artiştilor români (artistul anului: Ca$$a Loco)
Gen muzical: Românească
Conţine: 30 melodii
Timp total: 01:55:48
Bit rate: 64kbps
Creată la: 30/01/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: