Antologie muzică românească 2012 (vol. 1-2)

publicat: 27/12/2012 18:21 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Nu puteam sa inchei acest an fara sa fac obisnuita antologie muzicala romaneasca. Va reamintesc ca aceasta este o lista ordonata alfabetic cu melodiile artistilor romani care mi-au atras atentia in 2012 sau care mi s-au parut interesante, chiar daca nu au fost neaparat pe placul meu. Desigur ca au ramas destul de multe pe dinafara in ciuda faptului ca au fost foarte populare, conform posturilor muzicale romanesti. Imi asum acest minus dar, ca de obicei, subliniez ca aceasta antologie este pur subiectiva si nu doresc ca ea sa fie luata drept una de critica muzicala de specialitate.

Artistul anului, din punctul meu de vedere, este Alex Velea, in mare parte datorita hitului din aceasta vara, Minim doi, care a devenit o sursa inepuizabila de meme-uri. Nu pot spune ca imi place in mod deosebit Alex Velea, dar consider ca acest an a fost anul lui, iar evolutia carierei sale din ultimii ani justifica pe deplin acest premiu simbolic din partea mea. Totusi, fara indoiala ca hitul absolut al acestui an a fost Vara nu dorm al lui Connect-R, insa, daca as compara rularile acestui videoclip pe posturile muzicale romanesti, ar fi la egalitate cu Matteo si al lui Push it.

Anul trecut am afirmat ca urmatorul nivel al muzicii electronice de dans romanesti este inevitabil genul house. Aici recunosc ca m-am inselat dar nu regret deloc acest lucru. Ba dimpotriva, ma bucur vazand ca muzica romaneasca este in ton cu realitatea muzicala internationala care in acest a fost dominata in mare parte de ascensiunea genului drum and bass. Din acest motiv am inclus si melodia Alexandrei Stan, care are un pasaj dnb, dar care, per ansamblu, personal nu ma prinde foarte mult. Un pasaj dnb apare de asemenea si in melodia celor de la DJ Project.

Vreau sa o remarc in mod special pe Sore, o fost membra a trupei Crazy Win, care a debutat anul trecut cu melodia Love is music. La acea data debutul ei nu mi-a atras atentia, dar nu din vreo prejudecata anume ci pur si simplu pentru ca melodia nu mi s-a parut extraordinara. Insa anul acesta single-ul Different a fost pe placul meu, poate si datorita unor trairi personale care au rezonat in ultima perioada cu versurile lui. O alta aparitie remarcabila este single-ul Doar tu si eu al Animal X carora pare sa le stea mai bine cu acest nou stil muzical.

Surpriza mea personala din acest an a fost Viky Red, fost claviaturist in formatia Morandi, si care a debutat solo in acest an, dupa ce anul trecut a lansat un album cu propria lui formatie, Sonichouse. Drept sa spun, eu nu am auzit niciodata despre Sonichouse, dar ascultand acum cateva piese de pe albumul Supersonic (2011) ce sunt compuse in stilul disco/soul al anilor '70, ma surprinde si mai mult noua abordare muzica a lui Viky Red, despre care, din pacate, nu am reusit sa aflu cum il cheama pe numele real. De mentionat ca single-ul If you ever feel este compus in colaborare cu Deepside Deejays.

Mai trebuie sa spun ca posturile tv de muzica din Romania au o politica de selectie si promovare a melodiilor romanesti foarte dubioasa, unul din cazuri fiind in mod concret cel al lui Viky Red, care a mai lansat si alte single-uri intre timp dar pe care eu personal nu le-am vazut sau auzit pe undeva, si probabil ca in situatia asta mai sunt foarte multi cantareti romani.

Enjoy!

Titlu: Antologie muzicală România 2012 - 2012 (vol.2)
Descriere: melodii din 2012 ale artiştilor români (artistul anului: Alex Velea)
Gen muzical: Românească
Conţine: 28 melodii
Timp total: 01:34:59
Bit rate: 64kbps
Creată la: 30/03/2013
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: