Antologie muzică românească 2019 (vol. 1-2)

publicat: 25/12/2019 16:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Ca in fiecare an, am compilat o lista cu melodii care mi-au retinut atentia. Bineinteles, multi vor spune ca au fost numeroase hituri din acest an care au ramas pe dinafara si ca nu este corecta aceasta lista. Va reamintesc ca aceasta este o antologie si conform definitiei este o colectie reprezentativa care caracterizeaza o anumita perioada. Perioada este 2019 si aceasta lista o consider, din punctul meu de vedere, caracteristica acestui an. Din pacate, chiar este o buna reprezentare a acestui an pentru ca scena muzicala romaneasca devine un ring in care artistii basarabeni fac legea. Spun "din pacate" nu pentru ca am vreo problema cu acest lucru, ci pentru ca aproape exista un non-combat din partea artistilor romani sadea - si nu ma refer aici la muzica lor in sine ci la calitatea versurilor lor - un capitol la care cantaretii basarabeni exceleaza. Uneori sunt surprins placut de faptul ca acestia surprind in limba romana trairi si situatii de fapt mai bine decat le poate pune un roman in versuri.

Acesta este al doilea an consecutiv in care desemnez in premiera acelasi artist ca fiind cel mai bun al anului, atat in privinta melodiilor, cat si si a acoperirii media, asa cum am perceput-o eu. Este vorba de The Motans, care au acaparat toate canalele si aproape toate mintile cu muzica lor. Probabil ca si Irina Rimes si Carla's Dreams ar fi putut la fel de bine sa fie artistii anului, insa The Motans castiga la mustata datorita inspiratiei fenomenale ale lui Denis Roabes. Desigur, Denis este un compozitor la fel de exceptional ca vocalist si, mai in gluma, mai in serios, as spune - ca sa citez din comentariile ascultatorilor de pe paginile videoclipurilor Youtube ale The Motans - "Eminescu ar fi ascultat The Motans". Cine stie, poate chiar ar fi ascultat, caci nici nu ar fi avut de ales saracul, cand ar fi deschis internetul, radioul sau televizorul tot de The Motans ar fi dat.

Remarc revenirea trupei Taxi cu un album la 20 de ani de la infiintare. Este vorba de un album dublu-cd intitulat simplu 20 in care Dan Teodorescu, pe care il consider cel mai bun compozitor roman in viata, te face sa plangi de mila lui sau a celor despre care tot scrie versuri. Tinand cont ca versurile sunt atat de triste, dar bine facute, chiar stau si ma intreb oare cine l-o fi inspirat atat de tare? In orice caz, un album pe care merita sa il aveti in colectie.

Vunk au revenit si ei cu un nou album intitulat Domnul Portocaliu si Masina Timpului un album care vine la 10 ani de la redenumirea formatiei din Vank in Vunk si la 25 de ani de la data oficiala de infiintare a formatiei Vank. Cornel Ilie continua si el sa fie unul dintre cei mai buni compozitori romani de muzica romaneasca moderna si in timp ce Dan Teodorescu este ironic, autoironic si trist, melodile de pe albumul Vunk sunt chiar glumete si pline de aluzii fine, care per ansamblu dau o stare de bine. Va recomand si acest album.

Carla's Dreams au lansat un nou album, intitulat Nocturn, care nu este doar un simplu album ci un proiect audio-vizual a carui lansare s-a petrecut in mai anul acesta in cadrul show-ului "Nocturn" ce a avut loc la Romexpo si unde au participat si artisti invitati ca Antonia, Delia, Mark Stam, Vanotek sau Deliric. Poate ca daca ar fi trait, Eminescu ar fi ascultat in mod voluntar Carla's Dreams. Asta pot sa o cred.

O alta surpriza placuta pe care am descoperit-o in acest an este duo-ul Dirty Nano format din timisorenii Tinu Vidaicu si George Hora. De George Hora cu siguranta ati mai auzit, el devenind cunoscut in 2009 cand a colaborat cu Puya pentru melodia Change, iar apoi ca producator si compozitor pentru sora sa, Camelia Adina Hora, pe care o cunoasteti cu numele de scena Kamelia. Dirty Nano au intrat in atentia publicului prima data anul trecut cu remixul la melodia Jackpot a The Motans. De atunci cei doi au continuat sa remixeze pentru The Motans, adoptand un stil de mixaj inconfundabil si care te prinde foarte repede.

Va reamintesc ca aceasta lista nu este un top, artistii fiind listati in ordine alfabetica pentru o mai buna accesibilitate. Ca si in anii din urma, la aceasta lista vor mai fi adaugate si alte melodii care mi-au scapat din neatentie sau pentru ca nu au fost indeajuns de difuzate pe canalele media incat sa le pot audia. Aici o mare parte din vina o are si motorul de recomandari Youtube al carui algoritm de sugerare a unor noi melodii de ascultat are neajunsuri majore, ajungand sa fie poluat de tendintele ascultatorilor romani si sa promoveze, in mare parte, artistii care sunt foarte audiati si care evident vor fi din ce in ce mai audiati, pe masura ce sunt tot mai mult recomandati. Ca urmare, sunt nevoit sa apelez si la radio si televiziune, care de fapt au si ele aceleasi neajunsuri, doar ca aici intervin alte mijloace la fel de defectuoase de promovare in playlisturi ale artistilor.

Enjoy si La multi ani!

Vezi şi paginile:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie muzicală România 2019 - 2019 (vol.1)
Descriere: melodii din 2019 ale artiştilor români (artistul anului: The Motans)
Gen muzical: Românească
Conţine: 18 melodii
Timp total: 01:03:16
Bit rate: 64kbps
Creată la: 03/03/2019
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: