Muzica italiană (vol. 6)

publicat: 30/11/2010 00:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

Volumul al saselea al seriei cu muzica italiana contine cateva melodii interesante. Prima dintre ele, versiunea originala a cantecului Parole, parole din 1972, interpretata de duetul Mina si Alberto Lupo, o versiune ce-i drept mult mai putin cunoscuta decat cea a duetului Dalida & Alain Delon, apoi, in mod surprinzator, aparitia lui Jose Feliciano intr-o lista de muzica italiana. Putini stiu ca Jose Feliciano a participat la festivalul de la Sanremo in anul 1971, alaturi de Ricchi e Poveri, cu o melodie compusa de trei compozitori italieni, Jimmy Fontana, Franco Migliacci si Carlo Pes. Melodia s-a plasat in final pe locul secund, insa a facut istorie, versiunea in limba spaniola a lui Feliciano devenind un hit international in acelasi an.

Nu putea lipsi, evident, cantecul lui Nino Rota, de pe coloana sonora a filmului The Godfather (Nasul). Melodia Brucia la terra este, in fapt, o adaptare a unei balade din Sicilia, cantata in original chiar in dialectul sicilian. Pe coloana sonora a filmului ea apare sub titlul Love Theme si mai este cunoscuta in versiunea in limba engleza, inregistrata de Andy Williams, sub titlul Speak softly love.

Alte doua melodii ce merita remarcate sunt: Uomini soli interpretata de I Pooh, care au castigat festivalul de la Sanremo in anul 1990, devansandu-l pe Toto Cutugno cu Gli amori (care pierdea pentru a cincea oara primul loc!), si Guaglione, un cantec traditional napoletan, adaptat de Renato Carosone, dar mult mai cunoscut in varianta lui Perez Prado, care a reorchestrat-o pe ritmuri de mambo in 1995.

In final, mai trebuie spus ca versiunea Quando, quando, quando interpretata de Tony Renis este chiar versiunea originala a cantecului si nu un simplu cover.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.6)
Descriere: melodii în limba italiană
Gen muzical: Italiană
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:11:48
Bit rate: 64kbps
Creată la: 02/11/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: