Muzică franceză (vol. 10)

publicat: 23/03/2011 01:14 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Volumul 11 al cutiutei cu muzica franceza include in aceasta seara cativa artisti interesanti. Cerisiers roses et pommiers blancs este versiunea originala a melodiei compusa de Louiguy in 1950, care va fi preluata in 1955 de Perez Prado in varianta instrumentala pe ritmuri de mambo. Louiguy, pe numele sau real Louis Guglielmi (1916-1991), a fost un muzician catalan de origine italiana care a compus si melodia La vie en rose a celebrei Edith Piaf.

Barbara (pe numele real Monique Andrée Serf), prezenta in lista cu melodia L'aigle noir, a fost o cantautoare franceza foarte populara in anii '60, dar al carei renume a fost pe nedrept uitat. Si-a dezvoltat propriul stil muzical, exprimat in versuri foarte poetice, o prezenta scenica dramatica si o voce plina de emotie profunda. Toate acestea au facut din ea un adevarat superstar in Franta. In 1964 a lansat albumul Barbara chante Barbara un album foarte bine primit de critica muzicala si care s-a bucurat de un succes financiar extraordinar, lucru care i-a adus premiul Grand Prix du Disque din partea Academiei Charles Cros, un premiu care se acorda din 1948 artistilor care au realizari deosebite in industria muzicala. In 1967 Barbara compune melodia Gottingen, despre care se spune ca a contribuit la reconcilierea Frantei cu Germania (dupa Al Doilea Razboi Mondial) mai mult decat a reusit vreun discurs politic rostit vreodata. Acest lucru este cu atat mai impresionant cu cat ea suferise de pe urma invaziei germane din cauza ca avea origini evreiesti.

Un alt artist remarcabil este francezul Tonton David nascut in Reunion (o colonie franceza), care, desi a avut o copilarie foarte agitata in suburbiile Parisului, parasindu-si familia la varsta de 14 ani, a reusit sa isi construiasca o cariera muzicala compunand versuri cu o tenta politica pronuntata.

Nu in ultimul rand vreau sa spun cateva cuvinte si despre Joseph (Joe) Ira Dassin, unul dintre cei mai mari cantareti de origine franceza. Dassin s-a nascut in Brooklyn, tatal sau, Jules Dassin, fiind un cunoscut cineast franco-american. Putini stiu ca si-a inceput cariera ca actor in anii '60. In 1964 a jucat un rol minor in filmul Topkapi, regizat de tatal sau, film care mai jucau si Peter Ustinov (care a luat si premiul Oscar pentru Cel mai bun rol secundar) si Melina Mercouri, viitoare sa mama vitrega, o actrita de origine greaca, nevoita sa plece din tara sa din cauza faptului ca se opunea juntei militare care preluase puterea in acea vreme in Grecia. In anii '70 Joe Dassin domina topurile franceze de muzica, dar cantecele sale erau interpretate si in limba germana, spaniola, rusa, greaca sau italiana, el fiind un poliglot talentat. Pina la decesul sau in 1980, in cariera sa de 16 ani, a inregistrat 16 albume de muzica (unul postum) si a lansat numeroase hituri binecunoscute in intreaga Europa ca: Et si tu n'existais pas, L'Été Indien, Si Tu T'Aplelles Mélancholie, Les Champs-Elysees, L'Amerique.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.10)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:14:21
Bit rate: 64kbps
Creată la: 02/02/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: