Muzică franceză (vol. 8)

publicat: 12/01/2011 23:04 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Cutiutele cu muzica franceza continua si nu se lasa. Pentru cel de-al optulea volum am cules in majoritate melodii noi, din ultimii 4-5 ani, dar si melodii mai vechiute, despre care merita sa spunem cate ceva. In primul rand, evident, La vie en rose - melodie compusa in 1946 de Edith Piaf (versuri) si Louis "Louiguy" Gugliemi (muzica). Melodia a primit in 1998 premiul Grammy Hall of Fame Award, premiu ce se acorda melodiilor mai vechi de 25 de ani si care au o "importanta calitativa si istorica deosebita". Desi Piaf a crezut la inceput ca melodia nu va avea un succes deosebit, aceasta a castigat repede popularitate, pina astazi fiind re-interpretata de sute de cantareti si folosita pe coloana sonora a cel putin 30 de filme. A doua melodie este Vive le Douanier Rousseau (1983), de primul album al formatiei La Compagnie Creole (dupa schimbarea titulaturii din Creole), melodia care i-a lansat in muzica internationala si a devenit in scurt timp un hit. A treia melodie este hitul lui Michel Fugain din 1972, Une belle histoire, primul cantec pe care acesta l-a lansat imediat dupa infiintarea trupei Le Big Bazar, proiect muzical in care si-au facut debutul mai multi artisti francezi cunoscuti, pina la destramarea lui in 1977. A patra melodie, Ça plane pour moi, interpretata de Plastic Bertrand (Roger Allen François Jouret), are o istorie destul de zbuciumata. Desi Jouret a fost creditat inital pentru compunerea acestui cantec, in fapt cantecul este compus de Lou Deprijck, insa, in ciuda faptului ca Jouret a recunoscut ca Deprijck a interpretat cantecul original, un tribunal a decis in 2006 ca melodia apartine lui Jouret. Ulterior, Jouret a recunoscut ca nu el este autorul, pentru ca apoi sa sustina ca a glumit. In final, in iulie 2010, lucrurile au fost clarificate, cind au fost aduse drept proba inregistrarile lui Deprijck din 1977, care dovedeau drepturile acestuia asupra melodiei.

Vreau sa dedic tuturor celor care asculta aceasta cutiuta melodia lui Joe Dassin, Si tu t'appelles melancolie, melodie de care ma leaga amintiri nostalgice din vremea copilariei.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.8)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:12:26
Bit rate: 64kbps
Creată la: 14/11/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: