Muzică franceză (vol. 13)

publicat: 28/07/2011 21:06 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

In cutiuta din aceasta seara sunt cateva melodii cu povesti interesante. Prima dintre ele se leaga de cantecul La goualante du pauvre Jean, un cantec interpretat in original de Edith Piaf, inclus pe albumul cu acelasi nume ce a aparut in 1955. Muzica lui a fost compusa de Marguerite Monnot, o pianista si compozitoare franceza de muzica de film in anii '50, iar versurile au fost scrise de Rene Rozaud. Cantecul va deveni un succes international incepand cu 1956, dar in versiunea in limba engleza, in interpretarea orchestrei conduse de Lex Baxter si apoi in 1962 in interpretarea lui Dean Martin. Cantecul fusese adaptat in limba engleza in 1954 de Jack Lawrence, cu titlul The poor people of Paris si asta din cauza unei confuzii fonetice, expresia pauvre Jean (sarmanul Jean) sunand asemanator (in limba franceza) cu pauvre gens (sarmanii oameni).

Melodia A toutes les filles compusa si interpretata de Didier Barbelivien si Félix Gray este una din cele mai de succes melodii din istoria muzicala a Frantei. Melodia a intrat in topul SNEP Singles Chart (topul oficial al inregistrarilor audio din Franta) pe 2 iunie 1990 si a ajuns pe primul loc pe 6 octombrie in acelasi an. A petrecut in total 28 de saptamani in top si detine recordul de singurul single care a urcat cel mai incet pina pe primul loc in toata istoria acestui top. In anul 1990 s-a clasat pe locul 34 in topul celor mai bine vandute single-uri si detine locul 331 in topul celor mai bine vandute single-uri din toate timpurile in Franta. De asemenea, este cotat in primele 10 locuri in topul all-time francez al celor mai de succes melodii interpretate de un duet.

In 1986, la concursul Eurovision desfasurat in Bergen, Norvegia, Sandra Kim facea istorie cu melodia J'aime la vie pentru Belgia. Nu numai ca melodia a castigat finala, dupa ce in anul anterior Belgia terminase pe ultimul loc, dar acesta a fost si prima si ultima data - pina acum - cand Belgia castiga Eurovision-ul. Mai mult decat atat, Sandra Kim, care avea pe atunci doar 13 ani (!), a ramas pina in ziua de azi cea mai tanara castigatoare a unui concurs Eurovision. Acest record este putin probabil sa fie egalat vreodata, dat fiind ca regulile Eurovision aflate in vigoare cer ca interpretii sa aiba minim 16 ani impliniti in anul desfasurarii concursului.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.13)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:13:21
Bit rate: 64kbps
Creată la: 23/04/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: