Muzică franceză (vol. 9)

publicat: 16/02/2011 22:57 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Iata ca seria de muzica franceza este prima serie care ajunge la volumul al noualea. Si de aceasta data am inclus in lista, ca de obicei, cateva melodii interesante si cateva exceptii de la regula stabilita la prima editie, dar pe care le voi explica imediat. Prima dintre ele, Ne partez pas sans moi, cu care Celine Dion, reprezentanta a Elvetiei, castiga concursul Eurovision desfasurat la Dublin in 1988. La acea data Celine Dion avea varsta de 20 de ani. Tinand cont ca acest cantec era compus de turcul Atilla Şereftuğ si elvetianca Nella Martinetti, se poate spune ca aceasta prezenta in lista de muzica franceza nu este intemeiata. Dar sa nu uitam ca Celine este nascuta in Charlemangne (Quebec) din parintii francofoni si este o artista ce activeaza de foarte mult timp in muzica franceza.

O alta exceptie este prezenta australiencei Tina Arena cu un cantec de pe album In Deep din 1997, insa melodia este compusa de J. Kapler alias Robert Goldman, fratele mult mai celebrului Jean-Jacques Goldman. La fel se intampla si in cazul lui Patrick Juvet, un cantaret elevetian, care este prezent in lista cu o melodie compusa de francezul Michel Bernholc.

Vreau sa inchei cu cateva cuvinte despre muzica raï, prezenta in lista prin Faudel, un artist francez de origine algeriana, supranumit "Printul muzicii raï". Raï este muzica folclorica a pastorilor-beduini algerieni, amestecata cu elemente din muzica spaniola, franceza, africana si araba. Cantaretii de muzica raï sunt numiti cheb (in traducere tanar) pentru a-i deosebi de sheikh (in traducere batran), cantaretii de muzica Chaabi. Initial raï era cantata numai de barbati dar in ultima vreme a devenit un lucru comun ca si femeile sa cante aceste gen de muzica. Tematica acestor cantece se leaga de problemele sociale si de sanatate pe care le intampina populatiile din coloniile europene din Africa. In anii '80 raï a atins un varf de popularitate printre tinerii alegerieni, lucru ce a facut ca ea sa fie interzisa si cenzurata de guvern, pentru a limita tendintele pe care versurile ei le promova, in special in privinta sexului, alcoolului si consumerismului - subiecte tabu in lumea islamica. In 1988, presedintele algerian Chadli Bendjedid chiar a acuzat propaganda raï de tulburarile studentilor care s-au soldat cu 500 de civili ucisi. Cu toate acestea cantaretii au negat orice implicare in aceste miscari, desi in urma acestor acuzatii muzica raï a adoptat un alt scop cultural si anume protestul. In anii '90 cenzura a provocat exilul mai multor cantareti de muzica raï pentru ca refuzau sa se supuna restrictiilor. Unii dintre ei chiar au fost amenintati cu moartea de catre fundamentalisti si in 1994 este ucis primul cantaret - Cheb Hasni - un cantaret foarte indragit in partea de nord a Africii. Primul cantaret de muzica raï care a reusit sa se impuna la nivel international este Khaled sau, mai corect spus, Cheb Khaled. Alti cantareti cunoscuti sunt Cheb Mami sau Cheb Hamid, iar in ultimul timp se remarca artisti precum Faudel care imbina raï cu elemente de funk, pop sau hip-hop.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.9)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:19:33
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/01/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: