Muzică franceză (vol. 18)

publicat: 18/08/2012 17:44 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

In volumul de astazi am inclus doua melodii ale aceluiasi artist, lucru pe care l-am evitat pana acum in listele de melodii anterioare. Este vorba despre Jean-Jacques Goldman, unul din cei mai populari cantareti de limba franceza din spatiul francofon. El ocupa locul al doilea in topul celor mai bine vanduti cantareti de muzica pop-rock din Franta, dupa legendarul Johnny Hallyday. Pe langa cariera sa de solist, Goldman a mai participat si in alte proiecte muzicale; in anii '90 a facut parte din grupul Fredericks Goldman Jones, alaturi de cantareata americana Carole Denise Fredericks si chitaristul galezo-francez Michael Jones; in 1986 a pus bazele trupei Les Enfoirés si in acest moment este cel longeviv membru al acestui proiect; a colaborat de asemenea cu multi alti cantareti de muzica franceza printre care Celine Dion, Johnny Hallyday, Patricia Kaas, Garou, Marc Lavoine, Gérald De Palmas, Patrick Fiori, Khaled (este co-autor si producator al hitului Aïcha) sau Florent Pagny. A primit nu mai putin de 5 premii Victoires de la musique (1986, 1998, 1996, 1997, 2003) si un premiu de excelenta Victoires des Victoires, la cea de-a 20-a editie a ceremoniei de decernare, pentru Cel mai bun cantaret din ultimii 20 de ani (2005).

Melodia Que mon coeur lâche a fost initial inregistrata in 1992 pentru sustinerea unei campanii de caritate in sprijinul celor afectati de SIDA, ulterior starnind controverse din cauza versurilor ambigue care pareau sa sustina relatiile sexuale neprotejate. La controversele din jurul acestei melodii a contribuit si videoclipul ei, regizat de Luc Besson, in care Mylene Farmer juca rolul unui inger trimis de Dumnezeu printre oameni. In videoclip, atotputernicul Dumnezeu este reprezentat ca un domn imbracat intr-un costum de businessman la patru ace, care face glume pe seama Fiului sau, Iisus. Intr-un final, Farmer a renuntat la acesta melodie si a inregistrat pentru campania de caritate o versiune acustica a Dernier Sourire, lansata in original cu 4 ani mai devreme. Que mon coeur lâche a reusit sa ajunga pana pe locul 9 in topul din Franta, iar in 1993 a fost lansata si versiunea in limba engleza sub titlul My Soul Is Slashed, dar nu a avut succes comercial nici in Marea Britanie nici in Statele Unite.

Pe langa Stephan Eicher, un cantaret elvetian care a mai fost prezent intr-un volum anterior, in lista de melodii exista o exceptie de la regula cantaretilor francezi: este vorba despre Philippe Lafontaine, un cantaret belgian care a debutat compunand jingle-uri comerciale pentru ca apoi sa faca turnee prin lume in cadrul unui spectacol de comedie. Coeur de loup este primul sau hit si single-ul care i-a lansat cariera. Pana la acea data Lafontaine inregistrase trei albume fara succes, insa prima varianta a acestei melodii dateaza inca din 1978, fiind inclusa pe primul sau album Ou...?.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.18)
Descriere: muzica franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:15:56
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/03/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: