Muzică franceză (vol. 5)

publicat: 08/09/2010 00:52 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Ultima cutiuta cu muzica franceza va aduce astazi cateva melodii vechi de peste 60 de ani, una fiind cea cantata de Yves Montand, de pe coloana sonora a filmului Les Portes de la Nuit (1946), iar cealalta o compozitie a lui Charles Trenet din 1943, inregistrata pentru prima data in 1946. Cantecul lui Yves Montand, Les feuilles mortes, va poate suna cunoscut, este chiar versiunea originala a clasicului Autumn Leaves, interpretat de-a lungului timpului de artisti precum Edith Piaf, Nat King Cole sau, mai aproape de zilele noastre, de Cold Cut, care in 1994 au lansat o versiune dance a acestui cantec.

Lista include si versiunea in limba franceza a unui alt cantec de succes in Europa anilor '70, She, interpretat de Charles Aznavour si compus de acesta impreuna cu Herbert Kretzmer. Versiunea cea mai cunoscuta publicului este insa cea interpretata de Elvis Costello, aparuta pe coloana sonora a filmului Notting Hill din 1999. Totusi, am inclus melodia in lista, chiar daca este doar versiunea in limba franceza a unui cantec din limba engleza, pentru ca a fost compusa de un artist francez.

Personal, periplul prin muzica franceza a fost unul mai mult decat interesant, ce mi-a dezvaluit o fata sensibila a unui popor pentru care muzica este nu numai o mostenire dar si o parte distincta a personalitatii lui. Este interesant de remarcat ca, spre deosebire de alte tari, muzica franceza nu abunda in melodii dance sau foarte alerte, caci cele mai multe dintre ele sunt caracterizate de o nostalgie aparte, specific franceza. Aceasta cutiuta a fost pentru mine si un exercitiu de vointa (zeci de ore de auditii pe youtube sau in winamp), care mi-a demonstrat ca prejudecatile fata de muzica franceza, pe care le aveam inainte de acest demers, au fost total nejustificate.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.5)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:13:03
Bit rate: 64kbps
Creată la: 01/09/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: