Muzică franceză (vol. 24)

publicat: 11/11/2017 17:41 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

"Muzica franceza" este cea mai lunga serie de cutiute publicate pe acest blog. Dupa publicarea primelor trei cutiute acum mai bine de 7 ani, m-am indragostit pur si simplu de muzica franceza. Astazi va aduc si voua 20 de melodii pe care le-am cules in ultimul an.

Primul din artistii din lista de astazi de care vreau sa va vorbesc este Nino Ferrer, un cantautor italo-francez nascut in Genoa, Italia in 1934, crescut in Noua Caledonie (teritoriu francez din Oceanul Pacific) si stabilit in Franta, unde a dobandit cetatenia franceza in 1989. Ferrer a fost de tanar pasionat de jazz si blues si acest lucru l-a facut sa ii admire pe James Brown, Otis Redding si Ray Charles. A cantat atat in limba engleza cat si in italiana si franceza, primul hit in limba italiana, La pelle nera, datand din 1967 iar primul in limba franceza, Mirza, din 1965. Stilul sau interpretativ si compozitional l-a facut faimos ca un cantaret de comedie, aducandu-i porecla de "Corto Maltese" al show business-ului francez. Melodia Le Sud este de fapt versiunea in limba franceza a unui cantec compus de Ferrer in limba engleza, aparut pe albumul Nino and Radiah (1974). Melodia a fost inclusa intr-o lista a celor mai bune 3000 piese rock in "Enciclopedia de muzica rock franceza" coordonata de Gilles Vellant, un faimos critic belgian de muzica rock, publicata in 2000.

Matthieu Tota alias Matt Pokora este un cantaret francez de origine poloneza, unul din castigatorii sezonului al treilea al show-ului Popstars, un spectacol francez de televiziune ce cauta tineri talentati. In 2003, dupa castigarea concursului a format trupa Linkup alaturi de ceilalti doi castigatori, insa trupa a rezistat doar un an din cauza vanzarilor slabe ale albumului Mon etoile. In 2004 Matt decide sa inceapa o cariera muzicala solo si debuteaza cu albumul eponim. Din cauza unor probleme legale legate de numele de scena Matt, care era folosit deja de cantaretul francez Matt Houston, este nevoit sa isi schimbe numele de scena in M. Pokora. Belinda este al doilea single extras de pe albumul My way (2016), un album tribut pentru cantaretul francez Claude Francois, pe care mai apar alte 11 reluari ale pieselor acestuia. In original, Belinda a fost interpretata pentru prima data de Claude Francois in 1972.

Il Etait Une Fois a fost un grup muzical francez foarte popular, fondat in 1972 de Joëlle Mogensen si Serge Koolenn. Grupul a avut patru albume in perioada 1972-1979 si cel mai cunoscuta melodie a lor este J'ai encoré rêvé d'elle (1975) de pe albumul Ils vécurent heureux care s-a vandut la acea vreme in peste un milion de copii. Grupul s-a despartit in 1979 dupa plecarea Joellei care divortase de Serge in 1978. La numai trei ani dupa, in 1982, Joelle a murit subit din cauza unui edem pulmonar la varsta de 29 de ani. Trebuie spus ca dupa compunerea versurilor melodiei J'ai encoré rêvé d'elle, cenzura muzicala franceza a incercat sa blocheze inregistrarea melodiei din cauza unui vers ce spunea "Si foile amintesc de ea". Joelle a facut atunci greva, blocandu-se intr-o camera de hotel si amenintand ca nu va iesi de acolo pana cand nu va fi lasata sa inregistreze melodia fara nici o modificare. Melodia a fost reluata de-a lungul anilor si de alti cantareti, in special in varianta instrumentala, printre cei care au interpretat melodia regasindu-se Frank Pourcel, Paul Mauriat sau Caravelli.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.24)
Descriere: muzica franceza
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:13:29
Bit rate: 64kbps
Creată la: 25/10/2016
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: