Muzica franceză (vol. 14)

publicat: 25/10/2011 22:47 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Aceasta cutiuta cu muzica franceza imi da ocazia sa multumesc tuturor celor care mi-au scris sau mi-au dat mesaje de felicitare pentru selectiile muzicale din seria muzicii franceze. Este drept ca se putea si mai bine, se putea si mai mult, insa politica mea in aceasta privinta este de a selectiona artisti cat mai multi, stiluri cat mai diverse si nu in ultimul rand povestiri cat mai interesante despre melodiile pe care le prezint. Recunosc insa ca si eu la randul meu am uneori propriile mele gusturi muzicale si bineinteles favoritii mei, chiar si cand vine vorba de muzica franceza. In aceasta seara, printre cei pe care vreau sa ii remarc sunt:

Les Trois Cloches. Cantecul interpretat in aceasta lista de Edith Piaf dateaza din 1945 si a fost scris de Jean Villard Gilles and Marc Herrand. Jean Villard Gilles a fost un compozitor elvetian de origine franceza, dar si comediant, poet, umorist, actor si manager de cabaret. El a fondat dupa si in timpul celui de-al doilea razboi mondial doua cabarete (1940 si 1947), primul dintre ele fiind fondat in Laussane, intr-o cladire ce era un loc de intalnire pentru luptatorii din Rezistenta. Ca impresar, el a fost cel care l-a descoperit pe Jacques Brel, unul din cei mai mari cantautori belgieni. Melodia Les Trois Cloches (Trei clopote) a fost interpretata prima data de Edith Piaf alaturi de trupa Les Compagnons de la Chanson in turneul american din perioada 1945-1946. Les Compagnons de la Chanson a fost o trupa franceza din Lyon formata din timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar melodia a facut parte ulterior si din repertoriul lor, insa in versiunea in limba engleza, cu titlul The Three Bells pe versuri scrise de Bert Reisfeld in 1948. Varianta engleza a fost facuta populara de formatia americana de folk The Browns in 1959 si a capatat subtitlul The Jimmy Brown Song datorita liderului vocal Jim Ed Brown. De-a lungul anilor melodia a mai fost interpretata de multi alti artisti binecunoscuti ca Ray Charles, Nana Mouskouri, Roy Orbison, The Tremeloes sau Alison Krauss. In 1998 melodia Les Trois Cloches a fost reluata si de cantareata australiana Tina Arena pe albumul In deep.

Melodia Corrida a lui Francis Cabrel dateaza din 1994 si este considerata cea mai buna piesa de pe albumul Samedi Soir Sur La Terre. Versurile ei reprezinta un atac virulent al cantautorului francez de origine italiana fata de crudul sport cu tauri. Cei ce vor asculta textul in limba franceza cu atentie vor observa ca ceea ce canta Cabrel este de fapt monologul taurului aflat in cusca intunecata, ce asteapta sa iasa in arena si sa moara cu resemnare. Textul face referire la Andaluzia, una din cele cinci regiuni sud-vest europene in care au aparut cele mai importante stiluri de lupta cu tauri (alaturi de Aragon-Navarra, Alentejo, Camargue, Aquitainia). Pe aceasta melodie il veti regasi ca invitat si pe liderul formatiei Gipsy Kings, Nicolas Reyes.

Un homme et une femme este o melodie compusa de Francis Lai, Nicole Croisille si Pierre Barouh si face parte din coloana sonora a filmului cu acelasi titlu din 1966. Filmul regizat de Claude Lelouch este unul din cele mai bine cotate filme franceze din toate timpurile si asta si pentru ca este un film de dragoste mai putin obisnuit. Actiunea filmului este prezentata in mare parte fara cuvinte si mai degraba prin miscare, in timp ce cei doi indragostiti isi expun propriile ganduri fara dialog. Francis Lai, cel care a compus muzica acestui cantec este un compozitor francez nascut in 1932, ce a fost premiat cu Oscar pentru coloana sonora a filmului Love Story (1970) - probabil cel mai cunoscut film de dragoste din toate timpurile.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.14)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:15:35
Bit rate: 64kbps
Creată la: 16/06/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: