Muzică franceză (vol. 25)

publicat: 02/02/2020 16:32 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Seria de muzica franceza, cea mai longeviva serie de pe «Cutiuţa cu muzichii», ajunge la al XXV-lea volum dupa 10 ani de la primul. Aceasta serie a ajuns sa fie foarte apropiata sufletului meu, caci cu acest prilej am ajuns sa indragesc muzica franceza.

Aceasta editie este prima in care un artist apare de doua ori. Este vorba de Calogero, un artist deosebit, din a carui discografie apar mai multe hituri de cat pot tine eu pasul cu ele. Ca urmare, am fost nevoit sa includ 2 melodii de pe ultimul sau album Liberté chérie (2017), premiat pana acum cu 3 Discuri de Platina in Franta.

Angele, o cantareata belgiana de limba franceza, este unul din artistii noi pe care i-am descoperit in peregrinarile mele in muzica franceza. Pe numele complet Angèle Van Laeken, ea este atat cantareata, cat si compozitoarea majoritatii cantecelor pe care le interpreteaza. Este sora unui alt artist belgian cunoscut, Romeo Elvis, alaturi de care apare in videoclipul melodiei Tout oublier, cu care a ajuns pe locul intai atat in Franta cat si in Belgia in 2018, reusind sa bata recordul lui Stromae la numar de saptamani petrecute pe prima pozitie. Ce este intrigant la Angele, sunt videoclipurile nonconformiste pe care le filmeaza, dar si naturaletea cat si umorul pe care le afiseaza in ele. Trimisa de tatal ei la o scoala catolica cu o disciplina severa, Angele a reusit acolo, urmand cursurile artistice, sa se familiarizeze cu mai multe instrumente muzicale, acest lucru ajutand-o mai tarziu sa isi gaseasca vocatia. Interesant ca a continuat apoi la o scoala de jazz, dar a ajuns sa fie influentata in stilul muzical de muzica electronica si rap, pe care initial nu le suporta. In 2019 a castigat premiul industriei muzicale franceze, Victoire de la Musique, la categoria "Albumul revelatie" pentru Brol (2018) si "Creatie audiovizuala" cu videoclipul melodiei Tout oublier.

Veti descoperi in lista de mai jos melodia Haut les mains (Donne-moi ton cœur) a duo-ului francez Ottawan. Veti fi intrigati probabil de aceasta prezenta, tinand cont ca in aceasta serie sunt prezente melodii in original franceze si nu cover-uri. Ei bine, trebuie sa stiti ca aceasta este de fapt versiunea originala, aparuta cu un an inainte de versiunea in limba engleza, intitulata Hands up (Give me your heart). Melodia in limba franceza nu a avut deloc succes comercial nici in Franta, nici in Marea Britanie, dar dupa reluarea ei in limba engleza, a reusit sa ajunga pana pe locul al treilea in UK Singles Chart. De remarcat ca Patrick Jean-Baptiste si Annette Eltice, cei doi componenti ai trupei Ottawan, au fost descoperiti de Daniel Vangarde, un binecunoscut producator francez in anii '70-'80, el fiind producatorul altor artisti renumiti ca Sheila, Gibson Brothers sau La Compagnie Créole. Vangarde-seniorul este tatal lui Thomas Bangalter, membru al formatiei Daft Punk, care marturisea intr-un interviu ca nu a vrut niciodata sa urmeze aceeasi cariera ca tatal sau.

In aceeasi situatie este compozitia lui Franck Pourcel, Chariot, pe care o cunoasteti desigur din interpretarea lui Peggy March sub titlul I will follow him, un hit al anului 1963. Aceasta piesa a fost la origine una instrumentala, si a fost compusa de Pourcel impreuna cu Paul Mauriat in 1961. In anul urmator Petula Clark a interpretat melodia sub acelasi titlu, in limba franceza, pe versurile lui Jacques Plante, iar melodia a avut foarte mare succes in zona francofona, ajungand pana pe locul 2 in Franta. Clark a reluat apoi melodia in limba engleza sub titlul I will follow him, dar nu a reusit sa intre in topul britanic si nici in cel american. Ea va relua in anii urmatori melodia si in limba italina (Sul mio carro) si germana (Cheerio). In schimb, versiunea din anul 1963 a lui March a reusit sa ajunga pe primul loc in US Billboard Hot 100.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.25)
Descriere: muzica franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:08:46
Bit rate: 64kbps
Creată la: 13/12/2017
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: