Muzică franceză (vol. 12)

publicat: 23/05/2011 22:36 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Lista cu melodii de astazi acopera peste 50 de ani de muzica franceza. Cea mai veche melodie din lista este celebra C'est si bon ce dateaza din 1947, o piesa scrisa de Henri Betti (muzica) si André Hornez (versuri). In original ea a fost interpretata de cantaretul belgian de origine germana Angèle Duran si a fost un succes atat in varianta franceza in Belgia cat si in limba germana in Germania acelor vremuri. Versiunea in limba engleza a fost popularizata de Johnny Osmond (1949), cand a atins pozitia 25 in topul Billboard, si de Eartha Kitt, pe coloana sonora a filmului New Faces of 1952 (1954). Printre cei mai renumiti cantareti care au interpretat acest cantec de-a lungul anilor se numara Louis Armstrong, Rita Lee, Cliff Richard & The Shadows, Billy Vaughn & His Orchestra, Dionne Warwick si, bineinteles, Yves Montand, cel care este prezent si in lista acestui volum.

In mod intamplator, dar si fatidic, sunt prezenti in lista si France Gall si Michel Berger. Michel Berger, pe numele sau real Michel-Jean Hamburger a fost un cantautor francez de succes, care a fost in acelasi timp o figura centrala a muzicii pop franceze timp de 20 de ani. In 1974 a inceput sa lucreze cu France Gall, dupa ce aceasta incheiase colaborarea cu Serge Gainsbourg si era inca in cautarea unui stil muzical personal, dupa mai multe incercari nereusite cu diversi alti producatori. Gall a fost sedusa de piesa lui Berger Attends-moi (1973) si l-a abordat pentru a-i cere opinia despre cantecele pe care se pregatea sa le inregistreze. In 1975 Berger a inceput sa ii produca albumele, iar primul cantec pe care Berger l-a compus pentru ea a fost La déclaration d'amour (1974) un cantec ce a devenit atat un succes cat si o declaratie de dragoste ce s-a concretizat 2 ani mai tirziu cand si-au unit destinele. Cei doi au fost legati timp de aproape 20 de ani atat de o relatie personala deosebita cat si de o relatie profesionala fructuoasa si au avut 2 copii, Pauline (1978) si Raphaël (1981).

In 1992, la cateva saptamani dupa ce Berger lansa primul sau album in duet cu Gall (Double Jeu), a suferit un atac de cord in timpul unui meci de tenis. Berger avea doar 45 de ani, iar France Gall a fost devastata de disparitia lui. Cu toate acestea a decis sa continue proiectul pe care il incepusera si sa promoveze albumul. La un an de la aceasta tragedie Gall a fost diagnosticata cu cancer la san si, din fericire, cancerul a fost tratat cu succes. Dar sirul tragediilor din familia ei nu se incheiase. In 1997, fiica sa, Pauline, a murit in urma unor complicatii cauzate de fibroza cistica de care suferea de mai mult timp, fapt care nu fusese niciodata facut public. Dupa moartea fiicei, Gall s-a retras din muzica timp de mai multi ani si a aparut ocazional in public.

In 2001 Eric Gueret a regizat documentarul intitulat France Gall par France Gall, un omagiu dedicat carierei cantaretei franceze, film ce a inregistrat o audienta de noua milioane de telespectatori in acel an. In 2004 France Gall a mai aparut pe canalul de televiziune France 2 cu ocazia lansarii documentarului Tout pour la musique ce marca 15 ani de la trecerea in nefiinta a sotului ei. Greutatile prin care a trecut de-a lungulul vietii au apropiat-o pe France Gall de cauza celor sarmani si neajutorati si in prezent ea patroneaza si face parte din mai multe fundatii de caritate, activitate careia i s-a dedicat inca de la inceputul anilor '80 in special pentru ajutorarea locuitorilor din Africa.

Exista o exceptie in aceasta lista, o melodie care nu este cantata in original in limba franceza si anume Belles! Belles! Belles!. Melodia este varianta in limba franceza a melodiei Made to love compusa de Phil Everly si inregistrata pentru prima data de The Everly Brothers pe albumul A Date with The Everly Brothers (1961). Melodia a fost un hit minor cu titlul Girls, girls, girls (Are made to love) pentru Eddie Hodges in 1962, cand a urcat doar pina pe pozitia 37 in UK Singles Chart, dar a fost un succes in Franta in varianta lui Claude Francois in perioada cand muzica ye ye era in voga.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.12)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:04:35
Bit rate: 64kbps
Creată la: 28/03/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: