Muzică franceză (vol. 16)

publicat: 16/04/2012 23:39 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Cutiuta cu muzica franceza continua cu cea de-a saisprezecea lista de melodii, in care am inclus mai multe melodii lansate in ultimii doi ani. Ca de obicei, am selectat cateva melodii in spatele carora se afla cateva povesti interesante.

Je l'aime a mourir pe care cu siguranta ati auzit-o cel putin o data in ultima vreme in reluare cantaretei columbiene Shakira, este o melodie compusa si interpretata de Francis Cabrel, aparuta pe cel de-al doilea sau album (Les Chemins de traverse) in 1979, considerat unul din cele mai bune din discografia lui Cabrel. Melodia Je l'aime a mourir a fost la vremea ei un hit single atat in Franta cat si la nivel international, devenind cel mai bine vandut single al lui Cabrel. Datorita succesului inregistrat de melodia sa, Cabrel a lansat in 1980, in colaborare cu compozitorul si producatorul Luis Gómez Escolar, si versiunea in limba spaniola cu titlul La quiero a morir. Ulterior, melodia a fost reluata in mai multe limbi si in mai multe stiluri muzicale, printre acestea numarandu-se in mod special versiunea lui Sergio Vargas din 1986 care a devenit un hit single in varianta merengue in tarile Americii Latine.

Je veux chanter pour ceux este o melodie compusa de regretatul muzician Michel Berger in 1985, al carui titlu complet este Chanter pour ceux qui sont loin de chez eux (Eu cant pentru cei care sunt departe de casa). Cantareata franceza Lââm a reluat melodia in 1996 dar single-ul a trecut neobservat, pentru ca in 1998, cand a aparut pe albumul ei de debut Persévérance, single-ul sa devina number-one in Belgia si sa urce pana pe locul 2 in Franta. Melodia a mai fost reluata in 1997 de Johnny Hallyday, unul din artistii care au colaborat cu Berger, pe albumul Friends for life, in duet cu soprana Montserrat Caballé.

Les Enfoires este un nume generic pentru artistii ce performau in spectacolele anuale ale organizatiei caritabile Restaurants du Cœur, care se ocupa cu distribuirea alimentelor catre cei neajutorati. Ideea acestei organizatii i-a apartinut actorului si comediantului francez Michel Colucci alias Coluche care a deschis primele cantine ale saracilor in 1986. Initiativa sa a fost sprijinita de Jean-Jacques Goldman care a compus cantecul Les Restos du Cœur pentru spectacolul televizat de promovare, iar grupul de cantareti format pentru acest eveniment a fost intitulat Les Enfoires - o referire la una din poantele lui Coluche. Printre celebritatile care au participat la prima editie a acesui spectacol s-au numarat Salvatore Adamo, Yves Montand, Michel Platini sau Nathalie Baye. Fondurile stranse din concertele grupului au fost donate organizatiei Les Restos du Cœur. Dupa moartea sa, survenita in urma unui accident in iunie 1986, Véronique Colucci, sotia sa, a facut un apel catre cei ce participasera la primul spectacol sa sprijine in continuare aceasta initiativa. Jean-Jacques Goldman, cel care a participat la toate cele 22 de editii ale spectacolelor caritabile a devenit oarecum liderul acestui grup de artisti, care nu are o formula stabila si nu include in randurile lui numai cantareti ci si sportivi, actori sau jurnalisti. Primul album al grupului a fost lansat in 1989, iar repertoriul este constituit in principal din versiunile francofone ale melodiilor internationale de succes, dar si ale unor artisti francezi, cele mai multe dintre ele apartinandu-i lui Johnny Hallyday (50). Pentru o lista completa a celor care au facut parte din acest super-grup de-a lungul anilor va recomand pagina de Wikipedia.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.16)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:14:00
Bit rate: 64kbps
Creată la: 03/01/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: