Muzică franceză (vol. 1)

publicat: 09/02/2010 00:24 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Recunosc: nu imi place limba franceza. Nu am studiat limba franceza in liceu, ca urmare nu sunt francofon si nici macar francofil. De ce nu imi place limba franceza? Pentru ca nu mi se pare melodioasa. Cu toate acestea, mi-am depasit prejudecatile, asa cum fac de regula de dragul acestei rubrici, si am ascultat muzica franceza cit nu am ascultat in toata viata mea, probabil. Si recunosc: muzica franceza suna bine uneori.

Concluzia mea personala este ca, desi exista un filon absolut universal de instrumentatie, orchestratie si melodicitate specific franceza, in toate melodiile pe care le-am audiat, de la Celine Dion la Johnny Haliday, de la Serge Gainsbourg la Jean-Jacques Goldman, de la Dalida la Pascal Obispo, totul suna strict inconfundabil frantuzeste, fara nici o indoiala. Probabil ca toate hiturile frantuzesti pe care nu le-am auzit vreodata - si cu siguranta ca majoritatea romanilor nu le-a auzit - suna la fel, dar am sentimentul ca in cazul muzicii franceze versurile fac totul. Dar cum eu nu cunosc limba nu pot decat sa intuiesc acest lucru.

Din pacate, in ciuda francofoniei cu care ne laudam, muzica franceza este o muzica vitregita pe posturile de radio romanesti (doar Radio Contact la vremea lui difuza muzica franceza, un lucru bineinteles firesc, data fiind originea lui) si admit acest lucru chiar daca nu sunt un vorbitor si admirator de limba franceza. Lumea trebuie sa stie, sa cunoasca, sa exploreze stiluri muzicale, genuri muzicale, iar absenta muzicii franceze din playlistul radiourilor noastre este si ea o forma de cenzura.

Dar nu va mai retin, va las sa audiati acest prim volum, asigurandu-va ca vor mai urma 2 volume in curand. Nu am ales in mod intentionat un power-play pentru aceasta editie fiindca as fi nedrept fata de oricare dintre artisti. Acum ca am ascultat destula muzica franceza incat sa cred ca pot recunoaste majoritatea artistilor, imi permit sa spun ca muzica franceza este totusi una originala si asta pentru ca nu se vrea comerciala. Asta este opinia mea si cred cu tarie in ea, acest lucru ar explica si de ce nu este atit de raspandita. Totusi, aceasta forma de rezistenta a francezilor la anglicizare - si ma refer aici indirect si la compromisul de "comercialism" pe care il implica aceasta anglicizare - trebuie admirata si respectata.

Later edit: Aceasta cutiuta a devenit intre timp o editie super-speciala :) pentru ca include acum si un bonus de 5 melodii propuse de Alexandru Gheorghias. Thx Alex!

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.1)
Descriere: melodii în limba franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:11:17
Bit rate: 64kbps
Creată la: 15/01/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: