Muzică franceză (vol. 19)

publicat: 14/01/2013 22:08 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Iata ca am ajuns si la al nouasprezecelea volum de muzica franceza, la exact 3 ani de la primul playlist cu muzica franceza pe care l-am creat si publicat la acea vreme pe blogul meu personal. Jumatate din melodiile acestui volum sunt lansate in ultimii doi ani, in timp ce cea mai veche melodie dateaza din 1967.

Voi incepe chiar cu aceasta melodie, intitulata Psyche-rock, compusa de Pierre Henry si Michel Colombier, una din melodiile suitei de dansuri Messe pour le temps présent creata pentru opera coregrafica cu acelasi nume a lui Maurice Béjart. Suita de dansuri a fost prezentata in timpul Festivalului de la Avignon din 1967, ce s-a desfasuat in curtea palatului papal si a fost interpretata de compania de balet Le Ballet du xxe siècle. Muzica acestei melodii este o muzica electroacustica, numita si musique concrète, un gen de muzica experimentala creat si popularizat de compozitorul francez Pierre Schaeffer (1910-1995) incepand cu anii '50, prin intermediul departamentului Groupe de Recherche Musicale din cadrul Institutului Francez de Radio. Pierre Henry, unul din compozitorii melodiei Psyche-rock, a fost unul din discipolii lui, alaturi de Jean-Michel Jarre, care a frecventat in studentie cursurile de muzica ale lui Schaeffer. Jarre l-a recunoscut pe Schaeffer ca mentorul sau muzical si i-a dedicat albumul Oxygene 7-13 (1997), la doi ani de la moartea acestuia.

Teri Moïse este o cantareata americana de origine haitiana. In 1990 s-a mutat in Franta unde s-a inscris la cursurile de literatura ale Universitatii din Sorbonna, dupa care s-a intors in Statele Unite pentru a studia muzica in Los Angeles. In timpul sederii ei in Franta l-a intalnit pe dj-ul si producatorul francez Etienne de Crecy cu care a colaborat la primul ei album eponim lansat in 1996. Albumul a ajuns pana pe locul 12 in topul vanzarilor din Franta cu peste 500 de mii de copii vandute. Cu toate ca limba oficiala a statului Haiti este limba franceza, am ezitat sa o includ printre artistii acestei liste, mai ales dupa ce am vazut ca melodia Les poemes de Michelle este compusa chiar de ea si nu de un compozitor francez, asa cum a fost cazul Tinei Arena intr-un volum anterior. Apoi am aflat ca in 1997 Teri a fost recompensata cu premiul de excelenta al industriei muzicale franceze Victoire de la musique la categoria Interpret sau trupa francofona, lucru ce nu mai lasa loc de nici un comentariu.

Pascal Michel Obispo este un cantautor francez de notorietate, care a debutat la inceputul anilor '90. A cunoscut primul succes cu cel de-al doilea album, Plus que tout au monde, lansat in 1992. Este recunoscut ca un artist extravagant, datorita escapadelor sale si a comportamentului sau nonconformist, totusi popularitatea lui se datoreaza activismului sau social prin diverse campanii umanitare sau proiecte muzicale de ajutorare a celor afectati de HIV/SIDA. Obispo a fost recompensat cu premiul Victoire de la musique pentru Cel mai bun spectacol live pe care l-a castigat cu turneul Fan din 2004, dar a ramas neconsolat ca nu a castigat acest premiu pentru compozitiile sale muzicale. Si-a pus insa talentul de compozitor la dispozitia altor artisti francezi precum Zazie, Florent Pagny, Patricia Kaas, Johnny Hallyday sau Natasha Saint Pier si si-a adus contributia la unele din succesele muzicale ale acestora. A mai compus muzica si pentru musical-urile Les Dix Commandements (2000) si Adam et Eve, La Seconde Chance (2012). In mod intamplator, una din melodiile de pe coloana sonora a musicalului Adam et Eve este si ea prezenta in lista din aceasta seara si este compusa chiar de Pascal Obispo.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.19)
Descriere: muzica franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:12:02
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/04/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: