Muzică franceză (vol. 20)

publicat: 23/06/2013 21:55 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Iata ca seria cutiutelor cu muzica franceza a ajuns la editia 20 si aduce, ca de obicei, cateva melodii remarcabile. Prima dintre ele este Le moribond interpretata de cantaretul belgian de chansonete Jacques Brel.

Brel, in ciuda faptului ca a compus si cantat numai in limba franceza, a inspirat multi alti artisti internationali datorita stilului sau interpretativ foarte expresiv, de multe ori melodramatic. Unul din admiratorii lui, cantautorul american Rod McKuen, a transpus cateva dintre melodiile lui Brel in limba engleza, printre care si Le moribond. McKuen si-a intitulat melodia Seasons in the sun, iar prima versiune in limba engleza a fost interpretata de formatia The Kingston Trio in 1963. In 1974, Terry Jacks, membrul grupului canadian The Poppy Family, a reluat melodia cu mai mult succes, versiunea lui devenind un hit international. In versurile initiale, McKuen pastrase monologul muribundului care se adreseaza sotiei sale infidele, insa Jacks a preferat sa schimbe o parte din versuri si sa se adreseze unei prietene. In anii ce au urmat, melodia a fost reluata si de multi alti artisti renumiti, printre care The Beach Boys, Nirvana, Bad Religion sau Nana Mouskouri. Westlife au readus-o in atentia publicului pe albumul lor debut (1999), cand au ajuns pana locul 1 in UK Singles Chart.

O alta melodie ce a avut un succes international asemanator este Hier encore, unul din cele mai cunoscute cantece ale lui Charles Aznavour. Melodia a fost compusa si lansata in 1964 de Aznavour si a fost reluata in limba engleza de cantaretul de muzica country Roy Clark pe versurile lui Herbert Kretzmer cu titlul Yesterday, when I was young in 1969. Kretzmer este de altfel si cel care a compus melodia She impreuna cu Charles Aznavour. Yesterday, when I was young a fost interpretata ulterior de multi alti cantareti printre care Bing Crosby, Elvis, Shirley Bassey, Dusty Springfield, Andy Williams, Julio Iglesias, Johnny Mathis, Marc Almond sau Patricia Kaas.

A treia melodie pe care vreau sa o remarc in aceasta editie, Pour toi, a devenit si ea un succes in versiunea in limba engleza, insa la aproape 20 de ani de la lansarea ei in limba franceza. Melodia a fost compusa in 1956 de compozitorul francez Louis "Loulou" Gasté si interpretata de Dario Moreno, un cantaret turc poliglot ce a avut o cariera muzicala de succes in Franta in perioada '50-'60, pe coloana sonora a filmului Le Feu aux Poudres (1957). In 1974 melodia a fost reluata in limba portugheza, in stilul bolero, de cantaretul brazilian Morris Albert, care a inclus-o pe albumul sau de debut (1975). Versiunea in limba engleza a lui Albert a cunoscut apoi un succes international, castigand un Disc de Aur si fiind preluata de artisti celebri ca Elvis, Julio Iglesias, Frank Sinatra sau Ella Fitzgerald, dar acest lucru nu l-a impiedicat pe Gasté sa il dea in judecata in 1981 pentru plagiat. In 1987, Curtea Federala Districtuala din Manhattan a dat verdictul ca 80% din melodie este in esenta un plagiat dupa Pour toi si l-a obligat pe Albert sa plateasca despagubiri de 500 de mii de dolari catre Louis Gaste, care este acum creditat ca coautor al melodiei Feelings.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.20)
Descriere: muzică franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:08:55
Bit rate: 64kbps
Creată la: 23/06/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: