Muzică franceză (vol. 21)

publicat: 28/05/2014 22:52 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Reiau seria cutiutelor cu muzica franceza cu mai multe melodii inregistrate in ultimii 10 ani decat in cutiutele anterioare. Prima melodie pe care vreau sa o remarc este Thé a la menthe interpretata de duo-ul francez de muzica hip-hop La Caution, format din Mohamed Mazouz alias Hi-Tekk si Ahmed Mazouz alias Nikkfurie, doi frati de origine marocana. Aceasta melodie a facut furori in 2004, odata cu aparitia ei pe coloana sonora a filmului Ocean's 12, intr-o scena in care un personaj incearca sa evite tesatura de senzori laser de prezenta executand o serie de miscari ca intr-un dans nebunesc. De altfel, datorita acestei scene melodia a mai primit si subtitlul The infamous laser dance song (Infamantul dans al laserelor). Interesant de spus ca "Thé a la menthe" este de fapt un sortiment de ceai aromat preparat in tarile arabe denumit si ceai de menta maghrebian sau ceaiul tuaregilor si este obtinut prin infuzia unui amestec de ceai negru, frunze de menta si zahar. Servirea acestui ceai se face intr-un adevarat ceremonial foarte important in societatea marocana, mai ales cand este preparat special pentru un musafir.

Melodia "Je suis un homme" este extrasa de pe albumul Totem (2007), cel de-al saselea album discografic al cantaretei franceze Isabelle Marie Anne de Truchis de Varennes alias Zazie. A fost cel mai de succes single de pe acest album, ajungand in top 10 in clasamentele din Franta si Belgia. Versurile acestei melodii sunt pesimiste si mai mult decat critice la adresa comportamentului uman fata de animale, dar si fata de societatea consumerista. Videoclipul melodiei este filmat in Muzeul de arta contemporana din Vitry-sur-Seine si in timp ce imaginile ii arata pe vizitatori, pe peretii muzeului se proiecteaza diverse statistici legate de explozia populatiei, hectarele de paduri defrisate, numarul de decese cauzate de malnutritie sau cantitatile de dioxid de carbon emise in atmosfera. Zazie este o binecunoscuta activista pentru drepturile omului, ea participand in mod regulat in concertele grupului muzical de caritate Les Enfoires pentru sustinerea cauzelor oamenilor fara adapost sau a celor afectati de SIDA.

In aceasta editie am inclus si debutul discografic solo al cantaretei franceze cu origini indo-algeriene Adila Sedraia alias Indila. Derniere danse a ajuns in primele 3 locuri in mai multe clasamente europene si a cunoscut un succes deosebit si pe posturile radio si tv din Romania. Totusi Indila si-a inceput cariera muzicala in 2010 in calitate de compozitoare si artist invitat in diferite ccolaborari cu artisti hip-hop francezi, ea fiind de altfel o cantautoare de muzica r&b.

Vreau sa mai remarc ca Gabrielle Destroismaisons este o cantareata canadiana de limba franceza nascuta in Quebec. Melodia Et cetera este melodia care da si titlul albumului ei de debut (2000) pentru care a fost premiata in anul urmator la categoria Artistul debutant al anului si nominalizata la categoriile Albumul pop/rock al anului si Cea mai buna interpreta a anului.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.21)
Descriere: muzică franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:14:51
Bit rate: 64kbps
Creată la: 21/01/2013
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: